(Toplumsal İlişkiler 946)
مُنٖيبٖينَ اِلَيْهِ وَاتَّقُوهُ وَاَقٖيمُوا الصَّلٰوةَ وَلَا تَكُونُوا مِنَ الْمُشْرِكٖينَۙ
“Artık hepiniz “canı gönülden ve bütünüyle” Allah’a yönelin
(itiraz ve isyanı bırakıp “münib” olarak Rabbinize inabe edin, teslimiyet gösterin) ve yalnız O’ndan korkup çekinin. Namazı da (anlamına ve amacına uygun) kılın ve sakın Allah’a ortak koşan müşriklerden olmayın.” (Rum/31)
Hz. Mevlana’nın; “gönül han değil, dergahtır. Paldır küldür girip çıkılmaz günahtır” sözü, insan psikolojisinin çok hassas olduğunu bize haber verir. Neye, kime, nasıl, niçin, neden kırıldığımızı anlayamadığımızın sanki bariz bir ifadesidir bu cümle. Yani dikkatli olunması, karşı tarafı üzmememiz noktasında gayret göstermemizi ister Hz. Pir.
Bilirsiniz hanın(otelin) kapısını, gece gündüz, rastgele, günün her saatinde çalabilirsiniz. Ama ya dergaha, öyle her an girebilir misiniz? Hayır. İzin istemeniz, destur var mıdır, demeniz gerekir. İnsan gönlü de dergah gibidir. Bu yüzden öyle sıradan davranışlar sergileyip, hele hele birine ümit verip sonra da terketmeyi günah kapsamına alır Hz. Mevlana. “Bu ne böyle aymazlık?” “Paldır küldür bir gönüle girip çıkmak da, neyin necisi böyle?” diye sorgular enikonu.
Hz. Mevlana der ki; “gönül kırmak gönülsüz insanların işidir.” derken de, kaba saba insandan insanın gönlünü okşayan bir söz ve davranış beklemek abesle iştigaldir.
İnsan odun değil ki, kırıldığı zaman ses çıkarsın. Anlayamıyoruz bazen sevdiklerimizi, bize en yakınlarda olanları kırdığımızı. Öylesine sessizce kırılıveriyorlar işte. İki kelime yetiyor seven bir kalbi kırıp dökmeye. Sonra roman yazsak nafile.
Şemsettin ÖZKAN
27.01.2023 GÜZELYALI
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com
4-suskunduvar.com