(Toplumsal İlişkiler 821)
قُلْ كُلٌّ يَعْمَلُ عَلٰى شَاكِلَتِهٖؕ فَرَبُّكُمْ اَعْلَمُ بِمَنْ هُوَ اَهْدٰى سَبٖيلاًࣖ
“De ki: “Herkes kendi şâkilesine (fıtrat halini almış karakter ve tıynetine göre bir düşünce ve) davranış ortaya koyacak (kendi mizaç ve meşrebine göre bir iş yapacak)tır. Bu durumda, kimin haklı ve hayırlı bir yol tuttuğunu en iyi bilen Rabbiniz Teâlâ’dır.” (İsra/84)
İbrahim Tenekeci “çocukluk insanın şiir halidir diğer dönemleri ise düz yazı” demekle yerden göğe haklıdır. Şiir gibi demek saf, doğal, içinden geldiği gibi hareket etmektir. İnsan fıtratını en yalın haliyle nasıl anlatacağız? Elbette şiir gibi.
Mevlana İdris Zengin “Biriniz Akşam Olsun” şiirinde şöyle diyor;
Biriniz bir kaç yıldız taksın gökyüzüne
Biriniz çay hazırlasın
Biriniz akşam olsun
İçinizde atların öldüğü müzik susunca
Biriniz çocukluğuna sarılıp kuyuya insin
Biriniz onun uzattığı şiiri okusun
Ağlamak gerekiyorsa biriniz ağlasın
Biriniz akşam olsun yeniden
Biriniz yağmuru dansa kaldırsın.
İnsan büyüdükçe bu fabrika ayarlarından çok uzaklaşıyor. Bu yüzden oraya dönmemiz lazım ara sıra. Öyle değil mi arada bir çocukluk etmeyeceksek büyümenin de bir anlamı yok. Gel velakin bizim kuşak erken büyüdü, hemen hayatın içine son sürat bodaslama dalıverdi. Para kazan, iş bul, yazları çalış, inşaatlarda işçilik yap derken büyümeye takıldık kaldık. Çocuk gibi davranışlar segileyemedik pek. Çocukluk yıllarından bana kalanlar ekmek parası kazanmak için yoğun efor sarfetmeden başka bir şey değil. Çok fazla bir şey hatırlamıyorum geriye baktığımda çocukluğuma dair. Çünkü o yıllar zor yıllardı, arabeskli yıllardı. Türkülerden, şarkılardan hala hoşuma gidenleri acı hüzün kokanları. Şimdi böyle biri çocuklarla nasıl çocuk olacak? Zor biraz zor. Nasıl uçurtma uçurduğundan, nasıl topaç, çember çevirdiğinden bahsedecek ki?
Biri bana dese ki; “çocukluk yaptın da gönlüme salıncak mı kurmadım?” dese inanın dostlar yerden göğe haklıdır. Ağzımı açıp bir kelam etmem sadece hüzünlü hüzünlü bakar ağlarım, ağlarım.
Şemsettin ÖZKAN
24.09.2022 GÜZELYALI
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-antoloji.com
4-pixabay.com