(Toplumsal İlişkiler 503)
وَلِكُلِّ اُمَّةٍ اَجَلٌۚ فَاِذَا جَٓاءَ اَجَلُهُمْ لَا يَسْتَأْخِرُونَ سَاعَةً وَلَا يَسْتَقْدِمُونَ
“Her toplumun ilâhî-toplumsal yasalara göre belirlenmiş bir hayat süresi, yani bir eceli vardır. O ecelleri gelip çattı mı, ölüm vaktini ne bir an geciktirebilir, ne de öne alabilirler.” (Araf/34)
Üstat Necip Fazıl der ki; “memleketler parasızlıktan değil, ahlaksızlıktan çökerler.” Ahlaksızlık dediğimiz şey nedir?
Bilindiği gibi ahlak, insanın huylarının ve özelliklerinin bütünüdür. Olumlu manada iyi huylu güzel davranışlı kişiler için ahlaklı insan denir. Kötü huylu ve kötü davranışlı kişilere de ahlaksız insan denir. Türk Dil Kurumuna göre “ahlaksızlık”
1. ahlak kurallarına uymayan. 2. mecaz olarak dürüst davranmayan, kötü huylu, terbiyesiz demektir.
Bu arada bir de “terbiyesiz” kavramı vardır. Sıfat olarak terbiyesi olmayan, toplum kurallarına aykırı davranan demektir.
Ahlak sadece örf adet ve gelenekleri ilgilendiren bir konu değildir. Ekonomiyi de yakından ilgilendiriyor. Ahlakın, medeniyetin temeli olduğu gerçeğini artık ekonomistler de kabul ediyor. O nedenle dünya ekonomik tarihini inceleyen Daron Acemoğlu ve James Robinson’ın ‘Ulusların Çöküşü’ çalışması, aslında bir çeşit ahlak tarihi olarak da okunabilir. Yazarlar bu klasik çalışmada, ahlaksızlığı kurumsallaştıran ulusların tarih sahnesinden yok olduğunu gösteriyor. Yine aynı çalışmada, tarihte başarılı olmuş ulusların ise bir arada yaşama hukukunu kurumsallaştırmış sistemler olduğunu görüyoruz.
Ahlaksızlığı sadece bireylerin kendisine bağlamak çok da sağlıklı değil. Bir de toplumsallık yönü var ki, o toplumda ahlaksızlığın özendirilmesinden kaynaklanan sorunlar vardır. Çok erdemli bir niyetiniz olabilir, ancak eğer bunu eyleme geçiremiyorsanız ahlaktan söz edemeyiz. Bu haliyle ahlak bireyseldir. Ama bireylerin davranışları, içinde yaşadıkları toplumsal sistem tarafından da şekillendirilir. O nedenle ahlak, bireysel olduğu kadar sistemseldir de. Bir başka ifadeyle, bazı toplumların ahlaklı, bazılarının ahlaksız olmasının nedeni bir toplumda ahlaksız bireylerin yığılmış olması değil; tam tersine, bir toplumda ahlaksızlığı özendiren bir sistemin kurulmuş olmasıdır. Bu yüzden hukuk normlarını çok önemsiyorum. Bukle’nin dediği gibi “suçu toplum hazırlar, birey işler.”
Kur’an’da Sodom ve Gomero (Lut Peygamberin kavmi) şehirlerinin tarih sahnesinden nasıl silindiği anlatılırken, onların homoseksülliğine vurgu yapılır. Ahlaksızlığı özendiren sistem meselesi Sodom ve Gomero’da o gün olduğu gibi bugün de Avrupa Birliği normlarında da vardır. Dolayısıyla biz de onlardan aldığımız için elbette bu ahlaksız yapı bize de dokunacaktır. Lut (a.s) toplumunun bu ahlaksızlıklarının onların çöküşünün nedeni olduğu anlatılır:
“Lut’u da, erkek erkeğe sapık ilişkilere giren azgın bir toplumu uyarması için görevlendirmiştik. Hani o, halkına şöyle seslenmişti: “Ey halkım! Sizden önce dünyada hiç kimsenin yapmadığı bir hayasızlığı mı yapıyorsunuz?” (Araf/80)
“Aman Allah’ım! Demek siz kadınları bırakıyor da, cinsellik arzunuzu tatmin etmek için erkeklere yöneliyorsunuz, öyle mi? Doğrusu siz, gerçekten sınırı aşmış bir topluluksunuz!” (Araf/81)
“Fakat halkının bu uyarıya cevabı, şu sözlerden öteye gitmedi: “Çıkarın şunları şehrinizden! Bunlar ne kadar da temiz insanlarmış böyle!” Böylece, Lut ile halkı arasında, yıllar sürecek zorlu bir mücâdele başladı. Fakat inkârcılar, tüm uyarılara rağmen ilâhî dâvetten yüz çevirdiler, azıttıkça azıttılar!” (Araf/82)
“Bunun üzerine, onu ve ailesini bir gece vakti şehirden çıkararak, gelecek olan azaptan kurtardık fakat karısı hariç, çünkü o, kâfirlerin zulmünü onaylayarak o zâlimlerle birlikte geride kalanlardan olmuştu!” (Araf/83)
“Ve geride kalanların üzerlerine, zalimleri kırıp geçiren azap taşlarını yağmur gibi yağdırdık! İşte, bu ibret verici olaya bir bakın da, suçluların cezası nasılmış, görün!” (Araf/84)
Şemsettin ÖZKAN
31.10.2021 GÜZELYALI
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-sabah.com.tr
4-tempomag.com.tr