YOKLUK KÜHEYLANI NE GÜZEL BİR BURAKTIR YOK OLDUYSAN SENİ VARLIK MAKAMINA GÖTÜRÜR

(Toplumsal İlişkiler 388)


وَمِنَ النَّاسِ مَنْ يَشْر۪ي نَفْسَهُ ابْتِغَٓاءَ مَرْضَاتِ اللّٰهِۜ وَاللّٰهُ رَؤُ۫فٌ بِالْعِبَادِ
Ama insanlardan öyleleri de vardır ki, Allah’ın hoşnutluğunu kazanmak için O’nun uğrunda canını, malını ve tüm varlığını seve seve fedâ eder. Allah da kullarına karşı çok şefkatlidir. Bu fedâkârca davranışı elbette ödüllendirecektir!” (Bakara/207)

Hz. Şems-i Tebrizi; “çömleği tutan dışındaki biçim değil, içindeki boşluktur. İnsanı ayakta tutan ise, benlik (ene) değil, HİÇ’lik bilincidir,” der. Hazreti Pirin benzetmesi çok hoştur.

Yokluk (Hiç) kavramı bir şeyin azlığını, önemsiz ve değersiz oluşunu anlatırken, asla onun yok oluşunu ifade etmez.

Her çeşit psikolojik ve sinir hastalıkları, nefsimizin komplekslerinden ortaya çıktığı, bilinen bir gerçektir. Olumsuz yaşantı ve duygular, nefiste kendini savunmak için, kompleks- ler meydana getirir. Kompleks yapılanma bilinçaltımızda adeta saatli bir bomba gibi patlamaya hazır beklemektedir. Pimi çekildiği an insanda onulmaz yaralara yol açar. Kin, hasetlik, fesatlık başkalarını küçük görme gibi birçok olumsuz duyguların kaynağı, “hiçlik terapisi” yapamamaktan kaynaklanır. “Hiçlik terapisi”nin en iyi uygulayıcılarından Hz. Şems, Hz. Mevlana’da ilk benliğini kırma operasyonunu yaptı. Hz. Mevlana’yı o dönem üniversite rektörlüğü koltuğundan indirerek, onun en büyük egosunu yerle bir etti. Bu yüzden olsa gerek, o sihirli “hiçlik terapisi” formülünü Hz. Mevlana şu şekilde açıklamıştır:

Sen benim dünyada ünümü duymadın mı hiç? Ben bir hiçim hiç… “

Yine Hz. Mevlana der ki; “yokluk küheylanı ne güzel bir buraktır. Yok olduysan seni varlık makamına götürür.” İnsan ancak benliğini (egosunu) yıktığı zaman insan olmanın doruk noktasına ulaşabilir.

Şemsettin ÖZKAN

27.06.2021 KONYA

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-suskunduvar.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.