YAŞAMIN TEK BİR ANAHTAR CÜMLESİ VAR: “KUL İNŞA ALLAH DER, YARADAN İNŞA EDER

(Toplumsal İlişkiler 199)

وَلَا تَقُولَنَّ لِشَا۬يْءٍ اِنّ۪ي فَاعِلٌ ذٰلِكَ غَداًۙ اِلَّٓا اَنْ يَشَٓاءَ اللّٰهُۘ وَاذْكُرْ رَبَّكَ اِذَا نَس۪يتَ وَقُلْ عَسٰٓى اَنْ يَهْدِيَنِ رَبّ۪ي لِاَقْرَبَ مِنْ هٰذَا رَشَداً

Hiçbir şey hakkında, Allah’ın yardımını hesaba katmadan, sanki her istediğini yapmaya gücün yetermiş gibi “Ben bu işi yarın mutlaka yapacağım!” deme;” (Kehf/23)

“Sözlerine, “Ancak Allah izin verirse!” kaydını mutlaka ekle. Çünkü Allah dilemedikçe sen hiçbir şey yapamazsın. Onun için, geleceğe yönelik plânlar, projeler üretirken, Allah’ın rızasını, olaylara yön veren irâdesini hesaba katmayı, O’nun yardımı olmadan bir adım bile atamayacağını hiçbir zaman unutma! Böylece, mücâdelende kendini yalnız ve kimsesiz hissetmezsin; başarı kazandığında gurur ve şımarıklığa kapılmaz, başarısız olduğun zaman ümitsizliğe, yılgınlığa düşmezsin.
Eğer “
İnşallah” demeyi unutursan, derhal Rabb’ini an ve hatânı telâfî et. Hiçbir zaman ümidini yitirme ve doğrulukta, iyilikte kendini asla yeterli görme. Hangi durumda olursan ol, “Umarım ki Rabb’im, beni bundan daha doğru bir yola iletecektir!” de.” (Kehf/24)

Şems-i Tebrizi’ye atfedilen bir söz vardır; “Hayatın tek bir anahtar cümlesi vardır: ‘Kul inşa ALLAH der, YARADAN inşa eder,” diye. Kul ister, Rabbi onu yapar. Hz. Mevlana’da; “Niye üzülüp ağlarsın ey can? Bırak sevmeyen gitsin. Eğer Rabbin terkederse işte sen o zaman gerçekten bitersin,” derken kulun Rabbinden istemesinin, “inşa et, şu isteğimi yap Allahım!” demesinin önemine işaret eder.

Kul isteyecek ki, istemesini bilecek ki Rabbi o dileğini gerçekleştirsin. Kul istemesini bilmiyor ki, umurunda bile değil, başkalarının onun hakkında dua etmesine bile tenezzül etmiyor doğrusu bu ne aymazlık böyle şaşılacak şey doğrusu. Adam diyor ki, bana da dua et! Şems-i Tebrizi’nin ifadesiyle; “Dua edeyim etmesine de, Ya kendisi nerede diye sorarsa necevap vereyim?” Sahi bu kendini duadan müstağni tutanlar, Rabbine hiç müracaat etmeyenler bu mübarek insanın sorusuna ne cevap verirler merak ediyorum.

Hz. Mevlana; “İstedik de vermedi deme, istemeyi bilmedin bari yalan söyleme.” derken de aynı şeyleri söyler. İstemeyi öğrenmediğimizi yüzümüze vururken, bir de Allah’a iftira atıp “istedim de vermedi” deyip yalanımızı yüzümüze çarpar. Sahi gerçekten istemeyi bilmiyor muyuz? Ne zaman, nasıl, nerede, neyi isteyeceğimizi? Dualarımızın kabul olmasının şartlarını, Kur’an’da hangi Peygamber hangi zor durumda kalmış, hangi duayı yapmış da isteğine nail olmuştur?

Kur’an Rabbimizin kulun inşa ALLAH demesiyle, inşa edeceğini, kula çok yakın olduğunu, O’na dua etmelerini ister:

“Ey Peygamber! Eğer kullarım sana Beni sorarlarsa, şunu hiç unutmasınlar ki, Ben insana şah damarından daha yakınım. O hâlde, hiçbir aracıya başvurmadan, doğrudan Bana yalvarıp Benden istesinler, çünkü Bana duâ edip yalvaranın yakarışına cevap veririm, onun duâsını işitir, uygun görürsem dileğini kabul ederim. Öyleyse, onlar da benim çağrıma uyup bana iman etsinler ki, böylelikle doğruluk ve olgunluğa ulaşabilsinler.
Duâdan uzak durmamalı, kendinizi onun hayır ve bereketinden mahrum bırakmamalısınız. Çünkü duâ, kulun kendi hâlini Allah’a bildirmesi değil, acziyetini itiraf ederek alçakgönüllülükle O’nun huzurunda boyun eğmesi ve tüm benliğiyle O’nu duyumsaması, zikretmesidir. Ayrıca Allah, kullarına vereceği bazı nîmetlerini birtakım sebep ve şartlara bağlamıştır. Fakat bunu yaparken, gereksiz yükümlülükler icat ederek hayatı çekilmez hâle getirmekten de kaçınmalısınız.” (Bakara/186)

Unutmayalım ki evrendeki en güçlü enerji duadır. Kul inşa ALLAH’ım diye YARADAN’dan ısrarla istemedikçe olmaz. Ayrıca yukarıda söz konusu ettiğimiz ayete göre de bir Müslüman geleceğe dair konuşacaksa sözlerine mutlaka inşallah (Allah izin verirse) sözünü eklemelidir:

Hiçbir şey hakkında, Allah’ın yardımını hesaba katmadan, sanki her istediğini yapmaya gücün yetermiş gibi “Ben bu işi yarın mutlaka yapacağım!” deme;”

“Sözlerine, “Ancak Allah izin verirse!” kaydını mutlaka ekle…”

Şemsettin ÖZKAN

19.12.2020 KONYA

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

YAŞAMIN TEK BİR ANAHTAR CÜMLESİ VAR: “KUL İNŞA ALLAH DER, YARADAN İNŞA EDER” için 1 yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.