YANLIŞ TRENE BİNDİĞİNİZDE İLK İSTASYONDA İNMEYE ÇALIŞIN ÇÜNKÜ MESAFE NE KADAR ARTARSA DÖNÜŞ MALİYETİ DE O KADAR ARTAR

(Toplumsal İlişkiler 1087)

وَالَّذٖينَ اِذَا فَعَلُوا فَاحِشَةً اَوْ ظَلَمُٓوا اَنْفُسَهُمْ ذَكَرُوا اللّٰهَ فَاسْتَغْفَرُوا لِذُنُوبِهِمْࣕ وَمَنْ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ اِلَّا اللّٰهُࣕ وَلَمْ يُصِرُّوا عَلٰى مَا فَعَلُوا وَهُمْ يَعْلَمُونَ
Yine onlar, çirkin bir iş yaptıkları, yahut nefislerine zulmettikleri zaman Allah’ı hatırlayıp hemen günahlarının bağışlanmasını isteyenler -ki Allah’tan başka günahları kim bağışlar- ve bile bile işledikleri (günah) üzerinde ısrar etmeyenlerdir.” (Al-i imran/135)

Hayatımız hep yanlış trenlere binmekle geçiyor. Yanlış üstüne yanlış. Hata üstüne hata. Hayal kırıklığı üstüne hayal kırıklığı. Pişmanlık üstüne pişmanlık.Yapılan yüzlerce yanlışın içinde boğulup gidiyoruz işte.

Peki ne yapılmalı? Dostoyevski der ki; “yanlış trene bindiğinizde, ilk istasyonda inmeye çalışın. Çünkü mesafe ne kadar artarsa, dönüş maliyeti de o kadar artar.” Eğer yanlış varsa, yanlış yapılmışsa bir an evvel tövbe edilmeli, o yanlıştan dönülmelidir. Maddi ve manevi kayıplar kapımızdadır artık.

Maddi kayıpları anlıyoruz da, manevi kayıplar nasıl olur? Yapılan yanlışların, hataların ya da günahların insanın hayatına, psikolojisine, yaptığı olumsuz basınçlar, etkiye göstereceği tepkiler asla unutulmamalıdır.

Yapılan yanlışlardan ziyade o yanlışlardan çıkaracağımız derslere odaklanırsak, daha doğru yapmış oluruz. Hata yapmak hile yapmaktan daha normal bir davranıştır çünkü. Hatalar, yanlışlar hep olacaktır lakin yanlışta ısrar etmek de neyin necisi? İnsandan beklenen günahını, hatasını, yanlışını anlaması ve bir an önce dönüş yapmasıdır.

Şemsettin ÖZKAN

18.06.2023 KONYA

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.