VARSIN OLMASIN HAYATTA HER İSTEDİĞİMİZ  BİZ OLANA ELHAMDÜLİLLAH OLMAYANA         EYVALLAH DEMESİNİ DE BİLİRİZ

(Toplumsal İlişkiler 1227)

مَا يَفْعَلُ اللّٰهُ بِعَذَابِكُمْ اِنْ شَكَرْتُمْ وَاٰمَنْتُمْؕ وَكَانَ اللّٰهُ شَاكِراً عَلٖيماً
Öyle ya,siz Rabb’inizin nîmetlerine şükredip O’nun ayetlerine
inandıktan sonra, Allah sizi ne diye cezalandırsın ki? Elbette cezalandırmaz! Çünkü Allah, bütün iyilik ve teşekkürlerin karşılığınıcömertçe verendir, her şeyi bilendir. O hâlde, kötü
davranışlardan ve çirkin sözlerden uzak durun!” (Nisa/147)

Harzemşahların tacı tahtı bırakıp çöllere düşen ünlü hükümdarı veli İbrahim Ethem Belhi ile karşılaşınca;

– ne yaparsınız nasıl geçiniyorsun? Diye sorar, cevaben;

– bulunca yiyiyoruz, bulmayınca sabrediyoruz, der.

Bunun üzerine Belhi İbrahim ethem’e sorar;

– peki siz nasıl geçiniyorsunuz? Aldığı cevap enterasandır;

– biz bulunca dağıtıyoruz, bulamayınca sabrediyoruz.

İbrahim Ethem’in yaptığı şükrün doruk noktasıdır.  

         Hz. Mevlana da; “varsın olmasın hayatta her istediğimiz, biz olana elhamdülillah, olmayana eyvallah demesini de biliriz” derken vurgulamaya çalıştığı da şükrü en güzel eda etme yöntemlerinden biridir aslında.

         Bazen bir şeyleri çok isteriz, ama o istenilenler bir türlü olmaz. Olmadı diye de o kadar çok üzülürüz ki, sanki bizim için, dünyanın sonu gelmiş gibi hissederiz. Halbuki yüce Allah, bizim için neler neler, nice hayırlar murad etmiştir bilmeyiz.

          Şems-i Tebrizi; “niyet ettiklerim olmuyorsa, ya hakkım değildir, ya da hakkımda hayırlı değildir” derken tam olarak vurgulamaya çalıştığı da tam olarak budur zaten.

          Hz. Mevlana’ya kulak verirsek mevzu daha iyi anlaşılır: “İnsanlar senin kalbini kırmışsa üzülme! Rahman(cc) ‘Ben kırık kalplerdeyim’ buyurmadı mı? O halde ne diye üzülürsün ey can? Gündüz gibi ışıyıp durmak istiyorsan; gece gibi kapkaranlık nefsini yak!‘Derdim var’ diyorsun; dert insanı Hakk’a götüren Burak’tır; sen bunu bilmiyorsun. Sanma ki dert sadece sende var. Şunu bil ki; sendeki derdi nimet sayanlar da var. Umudunu yıkma; Yusuf’u hatırla. Dert nerede ise deva oraya gider. Yoksulluk nerede ise nimet oraya gider. Soru nerede ise cevap oraya verilir. Gemi nerede ise su oradadır. Suyu ara, susuzluğu elde et de sular alttan da yerden de fışkırmaya başlasın. Dünya malı Allah’ın tebessümüdür ona bak! Ama sarhoş olma…

         Kanaatkar olmak ne güzel bir haslettir. Azla yetinebilmek başkalarında olan nimetleri kıskanmamak günümüz insanında öyle pek bulunacak cinsten huylara girmiyor. Herkes kendinden yüksekte olanlarla yarış halinde. Bu yüzden açgözlülük  saplantısı var insanoğlunda. İşi çok ama çok zor.

Şemsettin ÖZKAN

05.11.2023 KONYA

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

4-suskunduvar.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.