ÜÇ AFET ANCAK ÜÇ YOLLA AŞILABİLİR

(Toplumsal İlişkiler 363)


وَجَعَلَن۪ي مُبَارَكاً اَيْنَ مَا كُنْتُۖ وَاَوْصَان۪ي بِالصَّلٰوةِ وَالزَّكٰوةِ مَا دُمْتُ حَياًّۖ
وَبَراًّ بِوَالِدَت۪يۘ وَلَمْ يَجْعَلْن۪ي جَبَّاراً شَقِياًّ
“Nerede olursam (olayım, Rabbim) beni kutlu mübarek kıldı ve hayat sürdüğüm müddetçe, bana namazı ve zekâtı vasiyet (emr) etti. (İbadet disiplini altına aldı.)” (Meryem/31)
“(Rabbim bana) Anneme itaati de (emretti) . Ve beni (özel rahmetiyle eğitip olgunlaştırdı) mutsuz ve asi bir zorba kılmadı.” (Meryem/32)

Öyle zamanlardan geçiyoruz ki, ruhlarımız daralıyor, kalplerimiz sıkışıyor. Başarısızlıklar başımızda, mutluluklarımız çok uzaklarda ve hayatımızı şehvet ve tutkular çepeçevre kuşatmış namazlarımız zorda. Dertler dizboyu, sıkıntılar kapıda.

O zaman tez elden bir şeyler yapmalı, bunlardan kurtulmanın çarelerini aramalıyız. Kur’an her zaman insanı bu dertlerden kurtarmak için çözümler üretmiştir. Bilhassa insanı, şu afetler esir almışsa…

1- Darlık ve sıkıntı hissediyorsan;

Kur’an’la iletişimini gözden geçir;

Allah (.c.c) şöyle buyuruyor:

Kim Kur’an’ımdan yüz çevirirse, ona dar bir hayat vardır.”

(Taha/124)

Kur’an’ın konusu insandır. İnsanı hem bu alemde hem de ahirette mutluluğa eriştirmek için gönderildi. İnsan rehbersiz bu karanlıklarda el fenerini (Kur’an’ı) açmadan nasıl yol alabilir ki? Önünü nasıl görebilecek ki? İnsanı boğan hayatın sıkıntılarıyla nasıl başedebilecek ki?

2- Başarısızlık ve mutsuzluk hissediyorsan;

Annenizle iletişiminizi gözden geçirmelisiniz;

Allah (c.c) şöyle buyuruyor.

İsa Peygamber dedi ki; ‘anneme karşı merhametli oldum.Allah da beni şekavetli (mutsuz) kılmadı.” (Meryem/32)

İnsan hayatta ne zaman başarısız olur biliyor musunuz? Annesiyle irtibatını kopardığında, onun duasından mahrum kaldığında olur. Öyle ki, başından kara bulutlar asla dağılmaz. Mutsuzluk girdabında sürüklenir durur. Hele hele annesinin bedduasını alanlar asla iflah olmaz. İki yakasını biraraya getiremez.

3-Hayatınıza şehvet hakim olmaya başlamışsa;

Namazlarınızı gözden geçirin.

Allah (c.c) şöyle buyuruyor:

Onlardan sonra bir nesil geldi, namazlarını ihmal etti ve böylece şehvete tabi oldular.” (Meryem/59)

Gerçekten de insanın yaşamına şehvet hakim olmaya başlamışsa namazlarında da kaçak vardır demektir. Bu hırs ve tamah mal, mülk, makam, kadın, erkek vb. herşey olabilir. Bu kuşatıcılar insanı çepeçevre kuşatınca günlük namazlarından da fire vermeye başlar. Kıldığı namazları usülüne adap ve erkanına uygun kılmayabilir. Daha da vahimi kıldığı namazları, dünya meşgalesi yani şehveti, terketmesine dahi neden olabilir. Bu ise en korkuncudur.

Şemsettin ÖZKAN

01.06.2021 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.