SİZE YEMİN EDERİM Kİ HER ŞEYİ FAZLASIYLA ANLAMAK BİR HASTALIKTIR

(Toplumsal İlişkiler 1289)

كُتِبَ عَلَيْكُمُ الْقِتَالُ وَهُوَ كُرْهٌ لَكُمْۚ وَعَسٰٓى اَنْ تَكْرَهُوا شَيْـٔاً وَهُوَ خَيْرٌ لَكُمْۚ وَعَسٰٓى اَنْ تُحِبُّوا شَيْـٔاً وَهُوَ شَرٌّ لَكُمْؕ وَاللّٰهُ يَعْلَمُ وَاَنْتُمْ لَا تَعْلَمُونَࣖ
(Ey mü’minler!) Hoşunuza gitmediği (rahatına ve dünya hayatına düşkün nefislerinizin istemediği) halde, (imtihan sırrı, haysiyet ve hürriyetinizin korunması amacıyla) Kıtal (savaşıp vuruşmak)
üzerinize yazıldı (farz kılındı). Aslında hoşlanmadığınız bir şey, belki de sizin için hayırlıdır; sevdiğiniz ve arzuladığınız bir şey de, olur ki sizin için şerli ve zararlıdır. (Her şeyin doğrusunu ve hayırlısını) Allah bilir, siz bilmezsiniz.” (Bakara/216)

İnsanoğlu bilgi çağında yaşayınca her şeyi çok iyi bildiğini sanıyor. Ama yanılıyor. Bildiği şeyler sınırlı, derinlikten yoksun ve çok bilmişliğiyle bir de basiretsizliği işin cabası.

           Bir taraftan da her şeyi bilmek ve anlamayı fazlasıyla edinmek onda patolojik bir hal almasına neden oluyor. Rus edebiyatının daha doğrusu dünya edebiyatının en önde gelen yazarlarından Dostoyevski der ki; “size yemin ederim ki, her şeyi fazlasıyla anlamak bir hastalıktır.”

           Gereğinden fazla her şeyi bilmeye ve anlamaya çalışmak insanı yormaktan başka bir şeye yaramaz. Hastalık derecesine varınca insanı mutsuz eder bu durum.

           Gereksiz bir şekilde hafızaya istif edilen bu bilgiler ki, bunların içinde birçok yanlış bilgi ve anlamalar da vardır. Mutlaka, gün gelecek insanı bu halleri rahatsız edecektir. Hayatını yaşanılmaz hale sokacaktır.

           Burada dedektif gibi insanların her şeyini kucalayan, gizli sırlarına vakıf olmaya kendilerini şartlandırmış olanlar, yalan yanlış birçok gereksiz bilgiyi, hafızalarında depolayıp kendini zorlayanlar da bu hastalıktan fazlasıyla nasiplerini almışlardır.

           Bir de buna günümüz dünyasında internet dünyasının, sosyal medyanın, TV kanalları, gazete, dergi vb iletişim araçlarıyla sunulan yanlış, yalan ve saptırıcı, yanıltıcı, bilinçaltına yerleştirilmeye çalışılan bilgi ve anlamalarını  eklerseniz işin içinden hiç çıkamazsınız.  

          Yukarıda geçen ayette verilen mesajı iyi anlamak gerek.  “… Aslında hoşlanmadığınız bir şey, belki de sizin için hayırlıdır; sevdiğiniz ve arzuladığınız bir şey de, olur ki sizin için şerli ve zararlıdır. (Her şeyin doğrusunu ve hayırlısını) Allah bilir, siz bilmezsiniz.”

Şemsettin ÖZKAN

06.01.2024 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.