(Toplumsal İlişkiler 1251)
اِذْ تَلَقَّوْنَهُ بِاَلْسِنَتِكُمْ وَتَقُولُونَ بِاَفْوَاهِكُمْ مَا لَيْسَ لَكُمْ بِهٖ عِلْمٌ وَتَحْسَبُونَهُ هَيِّناًࣗ وَهُوَ عِنْدَ اللّٰهِ عَظٖيمٌ
“Çünkü siz bu iftirayı, dilden dile birbirinize aktarıyor, hakkında bilgi sahibi olmadığınız, ciddi, kesin bilgiye dayalı delilinizin bulunmadığı şeyi, ağızlarınızda geveleyip duruyorsunuz. Bunun önemsiz olduğunu sanıyorsunuz. Halbuki, bunun doğurduğu günah ve zarar Allah katında çok büyüktür.” (Nur/15)
Hz. Mevlana, mutsuzlukların kökenini irdelerken konuyu işlenen günahlara getirir ve der ki; “sıkıntı ve huzursuzluk mutlaka bir günahın cezası, huzur ise bir ibadetin karşılığıdır.” Mutluluğun anahtarının da insan ruhunu onaran ibadetler olduğunun altını kalın çizgilerle çizer.
Günahlar hem bireysel hem de toplumsal anlamda manevi bir hastalıktır. Bir virüs gibi insanın kalbine girer. Onu rahatsız eder, huzursuz eder, ilimden, rızıktan eder. Hayatı zehir eder. Rabbinden uzaklaştırır, tevbe istiğfar etmeyi zor eder. Haram işlemeyi kolay eder. Hasılı insanı kendinden eder. Kişi günahı sebebiyle eşinin, dostunun huyunu bile değiştirip onları dahi huzursuz edebilir.
Nitekim Hz. Ali efendimiz şöyle buyurmuştur: “Her belâ ancak bir günah sebebiyle gelir ve ancak tövbeyle ortadan kalkar.” Yüce Allah da, “Başınıza hangi musibet gelmişse, o kendi ellerinizin kazandığındandır. Allah çoğunu da affeder.” (Şura/30) buyurmaktadır.
Kur’an’da adı geçen Ad, Semud, Medyen Firavun, Lut (a.s) kavmi (Sodom, Gomero) vb. gibi toplumlar hep günahları sebebiyle helak olmamışlar mıydı?
İbadetler insan için adeta bir huzur operasyonudur. Örneğin namaz için alınan abdesti ele alalım. İnsanı çepeçevre kuşatan aurasında statik (durağan) elektrik vardır. Abdesti bozan durumlarda mesela tuvalete gittiğinde, uyuduğunda vb. durumlarda aurada bir çatlak oluşuyor. Bunun yeniden düzene girmesi için namaz abdesti almak gerekiyor. Çünkü statik elektrik yükü bu halde 4 katına çıktı. Boy abdesti alınması gereken hallerde ise statik elektrik 12 katına çıkıyor. Normale dönmek ancak gusül abdesti alınarak yapılıyor. Su olmayınca da toprakla teyemmüm alınarak fazla elektrik yükü toprağa atılıyor. Rahatlama sağlanıyor. Diğer ibadetlerde de buna benzer bir sürü hikmetler var. İbadetlerle vücuda bir nevi servis yapılarak insana huzur bahşediliyor.
Şemsettin ÖZKAN
29.11.2023 KONYA
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com