SENİN YOLUN BİTER DİNER GÖZÜNDE YAŞLAR BENİM TALİHSİZ YOLUM BİTTİĞİ YERDE BAŞLAR

(Toplumsal İlişkiler 281)


اِنَّ الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا وَالَّذ۪ينَ هَاجَرُوا وَجَاهَدُوا ف۪ي سَب۪يلِ اللّٰهِۙ اُو۬لٰٓئِكَ يَرْجُونَ رَحْمَتَ اللّٰهِۜ وَاللّٰهُ غَفُورٌ رَح۪يمٌ
Fakat Allah’a ve ayetlerine yürekten iman eden, Müslümanca bir hayatın önünde engel olan her şeyi; gerektiğinde içinde yaşadığı toplumu, ülkeyi, aileyi, çevreyi, arkadaş ortamını, alışkanlıkları, hayat tarzını vs. terk ederek, İslâm’ı yaşayabileceği yepyeni bir ortama geçiş yapan, yani Allah yolunda İslâm diyarına hicret eden ve Kur’an’ın ortaya koyduğu hayat sistemini yeryüzünde egemen kılmak için, mallarıyla ve canlarıyla cihâd edenlere gelince, işte onlar Allah’ın rahmetini umabilirler. Çünkü Allah, çok bağışlayıcı, pek merhametlidir. Fakat unutmayın ki, hicret, yalnızca bir yerden başka yere göç etmek değildir. Asıl hicret, Allah’ın hoşnut olmadığı her şeyden uzaklaşmak, özellikle de kötülüklerin anası olan şu haramlardan sakınmaktır:” (Bakara/218)

Bakmayın siz çağımızda gurbet kavramının öyle çok önemsenmediğine. Gurbet zor iştir. Gurbete düşenler bilir, memleketin değerini. Bu yüzden olsa gerek bestesi Münir Nurettin Selçuk’a ait uşşak makamındaki klasik türk müziği formatındaki eserde Faruk Nafiz Çamlıbel ünlü “Yolcu İle Arabacı” şiirini mısralara çok güzel dökmüştür:

Gurbet ademden kara, hasret ölümden acı.
Ne zaman tükenecek bu yollar, arabacı?
Henüz bana "Yolunun sonu budur!" denmedi,
Ben ömrümü harcadım, bu yollar tükenmedi.


Atları hızlı sür ki köye pek geç varmasın,
Nişanlımın gözleri yollarda kararmasın.
Düştüğüm yollar gibi sonsuzdur benim tasam,
Bekliyenim olsa da razıyım kavuşmasam...


Bir kere görse gözüm köyün aydınlığını
Kül bağlar içerimde bu kızıl kor yığını.
Senin de yolun biter, diner gözünde yaşlar,
Benim uğursuz yolum bittiği yerden başlar!

Gurbette olanların hiçbiri mutlu değildir. Gurbette olupta ben mutluyum diyene rastlayamazsınız. Çünkü gurbet onların içinde taş gibidir. Bağırlarına bastıkça kanar acıları geceleri. Zira onlar gurbette değillerdir sanki gurbet onların içlerindedir.
Ne zaman yolara düşsem, tıpkı yukardaki resimde YHT ile seyahat ettiğim gibi, hemen aklıma sözleri Kemalettin Kami Kamu’ya, bestesi Yıldırım Gürses’e ait o meşhur uşşak makamındaki şarkı gelir:

Gurbet o kadar acı ki 
Ne varsa içimde
Hepsi bana yabancı,
Hepsi başka biçimde

Ne bir arzum ne emelim,

Yaralanmış bir elim

Ben gurbette değilim,

Gurbet benim içimde

Eriyorum gitgide,

Elveda her ümide

Gurbet benliğimi de

Bitirdi bir içimde.


Şemsettin ÖZKAN

10.03.2021 KONYA

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-siir.me

4-sarkilarnotalar.blogspot.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.