(Toplumsal ilişkiler 858)
وَبَنٖينَ شُهُوداًۙ
“Ayrıca, her birisi önemli birer mevki sahibi olan ve etrafında emre hazır bekleyen göz önünde bulunan güçlü kuvvetli ve sağlıklı çocuklar, nice sosyal imkanlar armağan ettim.” (Müddessir/13)
“Çocuklarla geçen vakit ruhu iyileştirir” der Dostayevsky.
Ey çocuk sen bu çirkin dünyanın pencere önü çiçeğisin. Masumiyeti unuttuysanız şayet bir çocuğun gözlerine şöyle bir bakabilirsiniz. Çocuk masumiyetin simgesidir. Masumiyeti çocuğun o bakışlarında bulabilirsiniz.
Bu çiçeklere ne düşünecekleri değil, nasıl düşünecekleri öğretilmeli biz büyükler tarafından. Onların terbiye edilmelerine gerek yok, zira bize benzeyecekler eninde sonunda zaten. Asıl terbiye edilmesi gerekenler de bizleriz. Görmüyor musunuz, ne kadar saf ve temizler ve bir o kadar da masumlar. İnsanın bozulmadan önceki fıtratının, görünen yüzü o masum bakışlar.
Hz. İsa’ya atfedilen bir sözde; “ çocuk masumiyeti taşımayanlar cennet bahçelerine giremezler” denilmesi, onların saf, temiz, samimi, içten ve duygusallığına vurgu yapılırken, günahlardan da fersah fersah uzak oldukları anlatılır.
“Ağlayan Çocuklar” şiirinde şairler sultanı ünvanına sahip üstad Necip Fazıl Kısakürek, çocuk masumiyetini, onları ağlayan gözleriyle tasvir eder:
Kafesli evlerde ağlar çocuklar,
Odalarda akşam olurken henüz.
O zaman gözümün önünde parlar,
Buruşuk buruşuk, ağlayan bir yüz.
Ne vakit karanlık kaplasa yeri,
Başlar çocukların büyük kederi;
Bakınır, korkuyla dolu gözleri:
Ya artık bir daha olmazsa gündüz?
Gittikçe kesilir derken sedalar,
Gece; bir siyah el gözümü bağlar
Duyarım, içime sığınmış, ağlar,
Bir ufacık çocuk, bir küçük öksüz…
Şemsettin ÖZKAN
31.10.2022 GÜZELYALI
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com
4-listelist.com