(Toplumsal İlişkiler 895)
اِقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذٖي خَلَقَۚ
“Olayları, hayatı seni yaratan Rabbinin adıyla oku! Rabbinin adıyla Rabbinin gösterdiği şekilde okuman hayatı daha iyi anlamanı daha iyi düşünmeni sağlar. Bugüne kadar başkalarının adıyla okumuş olabilirsin. Başkalarının bakış açılarıyla, başkalarının yol göstermeleriyle hayatı, olayları okumuş olabilirsin. Başkalarının adıyla okursan hayatı gereği gibi anlayamazsın! Atalarının yolundan okursan ataların yanlış anlamış olabilir. Kendi aklınla okursan eksik yanlış anlayabilirsin!” (Alak/1)
Herşeyi O’nun adıyla okuyabilmek ne güzel. Olayları, hayatı, kainatı ve Sevgili’yi. Pirimiz Hz. Mevlana öyle der: “Sen böyle güzel iken, bana söz düşmez. Bakma böyle yazılar yazdığıma. Ben aslında ikra (oku) emrine amade durmuş seni okuyorum ey sevgili!” Sevgili dediği yüce Yaratan. Herşeyi O’na göre okumak da, erenlerin işi.
Francis Bacon; “kurnaz insan okumayı küçümser, basit insan ona hayran olur, akıllı insan ise ondan yararlanır” derken okumanın, hiç de hafife alınır bir yanının olmadığını anlatır.
J. Paul Sartre; “okumadan geçen bir günü, yitirilmiş bir gün” olarak telakki eder. Okumayan her zaman kaybetmeye mahkumdur. Okumak deyince sadece kitap okumayı elbette kasdetmiyoruz. İnternette okumayı, kainatta okumayı, olayları okumayı, kitap okumayı, hasılı yüce Yaratan Rabb’imizin, Sevgili’mizin adıyla her şeyi okumaktan bahsediyoruz.
Peki doğru okuyamıyor muyuz? Evet doğru okuyamıyoruz. Okuduğumuzu zannediyoruz. Ben herşeyi bilirim havasında biraz mürekkep yalayanlarımızda. Halbuki ilmin başı “la edri” yani ben birşey bilmiyorumdur. İlim kendi içinde tevazuyu da barındırır. İlim adamı da bu yüzden havalı olamaz, olmamalıdır. Yunus Emre’nin dediği gibi olmalıdır okumak;
İlim ilim bilmektir
İlim kendini bilmektir
Sen kendini bilmezsin
Bu nice okumaktır.
Okumanın manası
Kişi Hakk’ı bilmektir
Çün okudun bilmezsin
Ha bir kuru emektir.
Yunus Emre der hoca
İsterse var bin hacca
Hepisinden iyisi
Bir gönüle girmektir.
Şemsettin ÖZKAN
07.12.2022 GÜZELYALI
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com