SAYGIN İNSAN OLMANIN ON YOLU

.Başkalarına saygı göstermeyi becerebilmek

. Pozitif düşüncelerle etrafı aydınlatmak

. Tutarlı bir çizgisinin olması

.Kılık kıyafet ve görüntüsüne dikkat etmek

.Alanının en iyisi olmak

.Samimi ve gönülden konuşmak

 .Önyargıyı dış kapıdan bile içeri almamak

 .Suya sabuna dokunabilmek

 .Karakter sahibi olmak

 .Planlı olmak

Saygın; saygı gören, sayılan, muteber, itibarlı, saygı gösterilen gibi anlamlara gelir. Elbette saygın bir insan olmanın daha birçok veya bunlardan daha az özelliği olabilir.

     1-Başkalarına saygı göstermeyi becerebilmek

      Saygın insan olabilmenin birinci şartı insanın kendisi saygı görebilmesi için, onun da başkalarına saygı göstermesi şarttır. Saygı deyince akla iki çeşit tanım gelmektedir:

a- Değeri, üstünlüğü, yaşlılığı, yararlılığı, kutsallığı dolayısıyla bir kimseye, bir şeye karşı dikkatli, özenli, ölçülü davranmaya sebep olan sevgi duygusu, hürmet, ihtiram.

Bu kavram alınan kültür ve eğitime göre de değişir. O nedenle dünya üzerinde ne kadar farklı kültür ve insan varsa o kadar da, saygı anlayışı mevcuttur.

b- Başkalarını rahatsız etmekten çekinme duygusu.

          Toplumsal ilişkilerde insan saygı görmek istiyorsa, başkalarına saygı göstermeyi becerebilmelidir. Anne baba, öğrenci öğretmen, amir memur, işçi işveren kısaca tüm ilişkilerimizde karşımızdakine değer verdiğimiz ölçüde saygın bir birey oluruz. Trafikte bile sürücüler, yayalar herkes birbirlerine karşı ölçülü olmalıdır. Toplu yaşam alanlarında da hakeza kimse kimseyi rahatsız etmeyerek birbirine saygılı olmak zorundadır. Saygıyı başkalarından beklemeden önce, biz karşımızdakine göstererek, kent soylu olmanın bilincine ulaşmış oluruz.

          Şu üç şey asla unutulmamalıdır: SAYGI, SEVGİ, GÜVEN… Saygının olmadığı yerde hakaret, sevginin olmadığı yerde nefret ve güvenin olmadığı yerde, ihanet vardır. “Sen bakmasını bil de dikende gül gör. Dikensiz gülü herkes görür” der, Hz. Mevlana.

        Erich Fromm’un güzel bir sözü var: “Hayatımıza giren herkes değerlidir. Ama herkes özel değildir. Saygı hepsine,  sevgiyse, özel olana verilir.” Medeni ilişkiler kuran her insan, saygıyı herkese göstermede özen göstermelidir.

Eğitimde bildiğimiz öğretmene saygı gösterilmesidir. Aşağıdaki hadis ilim öğrettiğimiz öğrenciye de saygı göstermemizi istiyor:

Kendisinden ilim tahsil ettiğimiz zata saygı duyunuz, kendisine ilim öğrettiğiniz kimseye de, saygıda bulununuz.”

          Bu faslı Hz. Mevlana ile kapatalım. Mevlana hazretleri ve talebeleri Konya sokaklarında giderken bir rahip ile karşılaşıyorlar. Rahip Mevlana’ya karşı yerlere kadar eğilip hürmet ediyor. Bunu gören Hz. Mevlana, rahipten daha fazla hürmetle saygısını gösteriyor. Rahip uzaklaşıp gidince yanındaki müritleri;

“-Efendimiz nasıl olur? Bir rahibe bu kadar saygı gösterilir mi?”  dediklerinde Hz. Mevlana;

“-Hele şükür, tevazuda da rahibi geçebildik,” diyor. Müslüman böyle olmalıdır, saygın kişi budur işte…

Devamını başka bir yazıda ele alalım inşallah.

Kalın sağlıcakla efendim.

Selam ve dua ile…

Şemsettin ÖZKAN

18.11.2019

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.