(Toplumsal ilişkiler 905)
اِهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَقٖيمَۙ
“Ey Rabb’imiz! Bizi, insanın doğal yapısıyla; duyguları, eğilimleri ve ihtiyaçlarıyla birebir örtüşen, varlık kanunlarıyla tam bir uyum ve âhenk içinde olan o dosdoğru yola, insanlığı hem dünyada, hem de âhirette mutluluğa ulaştıracak o apaydınlık yola, yani İslâm yoluna ilet.” (Fatiha/6)
İyi mi? Herkes kusurları ile kusursuzluğun peşinde…Olaya bir başka açıdan bakan Şems-i Tebrizi hazretleri; “ne zaman ki düşmanlarım çoğaldı, ne zaman ki iyiliğim kötülük olarak algılandı anladım ki, ben doğru yoldayım” diyerek, bu konuda pozitif ayrışmaktadır.
Bir insan düşünün, bütün dünya aleyhinde konuşuyor, tüm oklar ona doğru çevrilmiş. Yaptığı tüm iyilikler kötülük olarak lanse ediliyor. Birileri onun tüm davranışlarını manipüle ediyor. Burada bir dakika durun ve vicdanınızın sesine kulak verin. Bu adamı eleştirirken acaba doğru mu yapıyorsunuz yanlış mı, karar verin.
Bir insanın düşmanlarının çoğalmasıyla, yaptığı iyiliklerin, fedakarlıkların kötülük olarak anılması onun doğru yolda oluşunun en bariz işaretleridir.
Bazen sizin çıkarsız yaşantınız birilerinin olabilir ki menfaat terazisini bozabilir. Siz iyilik peşindesinizdir lakin birileri bundan hiç de hoşnut olmayabilir. Bu da sık sık kavgalara, fesatlıklara yol açar. Nitekim Hz.Şems-i Tebrizi ile Hz. Mevlana arasında kurulan çıkarsız, menfaatsiz dostluk köprüsü, o dönem Konya’sında birilerini çıldırtmış olmalı ki, Hz. Şems birinci aşamada Konya’yı terketmiş, lakin ikincisinde terk edemeden hunharca katledilip bir kuyuya atılıp şehit olmuş, bu olay faili meçhul cinayet olarak hafızalarda yer etmiştir. Doğru yolun yolcularına, maalesef her zaman ve her yerde, köstek vuran çok olmuştur.
Şemsettin ÖZKAN
17.12.2022 GÜZELYALI
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com