NASIL Kİ SUSAYAN SUYU ARAR SU DA SUSAMIŞ OLANI ARAR

(Toplumsal İlişkiler 680)

وَالْمُؤْمِنُونَ وَالْمُؤْمِنَاتُ بَعْضُهُمْ اَوْلِيَٓاءُ بَعْضٍۘ يَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَيُقٖيمُونَ الصَّلٰوةَ وَيُؤْتُونَ الزَّكٰوةَ وَيُطٖيعُونَ اللّٰهَ وَرَسُولَهُؕ اُو۬لٰٓئِكَ سَيَرْحَمُهُمُ اللّٰهُؕ اِنَّ اللّٰهَ عَزِيزٌ حَكٖيمٌ
وَعَدَ اللّٰهُ الْمُؤْمِنٖينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ جَنَّاتٍ تَجْرٖي مِنْ تَحْتِهَا الْاَنْهَارُ خَالِدٖينَ فٖيهَا وَمَسَاكِنَ طَيِّبَةً فٖي جَنَّاتِ عَدْنٍؕ وَرِضْوَانٌ مِنَ اللّٰهِ اَكْبَرُؕ ذٰلِكَ هُوَ الْفَوْزُ الْعَظٖيمُࣖ
Mü’min erkekler ve mü’min kadınlar birbirlerinin dostlarıdır. İyiliği emreder, kötülükten alıkoyarlar. Namazı dosdoğru kılar, zekâtı verirler. Allah’a ve Resûlüne itaat ederler. İşte bunlara Allah merhamet edecektir. Şüphesiz Allah mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir.” (Tevbe/71)
Allah, mü’min erkeklere ve mü’min kadınlara, ebedî olarak kalacakları, içinden ırmaklar akan cennetler ve Adn cennetlerinde çok güzel köşkler va’detti. Allah’ın rızası ise, bunların hepsinden daha büyüktür. İşte bu büyük başarıdır.” (Tevbe/72)

Şu âlemde herşey dengini arar durur. Her cins kendi cinsini çeker ve ona ilgi duyar. İnsan insanı, hayvan hayvanı arar bulur. Tabiatta tam bir uyum senkronizasyon vardır.

Hz. Mevlana bunu en iyi etüd edenlerden biridir, şöyle der; “nasıl ki susayan suyu arar. Su da susamış olanı arar.” Atalarımızın davul bile dengi dengine vurur dedikleri bu olsa gerek. Yukarıdaki ayetlerde mümin erkeklerin mü’min kadınları, mü’min kadınların da mü’min erkekleri bulması ve birbirlerinin yardımcı ve dostları olmaları bu sistemin bir özelliğidir. Aynı şekilde bir Hristiyanın bir Hristiyanı veya bir Yahudinin bir Yahudiyi bulması araması ve ona yardımcı olması bu işin doğasının böyle olduğunu gösterir. Asıl sorun mü’minim diyenin mü’mine destek olacağı yerde köstek olmasıdır. Ona dost olacağı yerde düşman olmasıdır. O zaman orada bir durup düşünmeleri ve kendilerini bu insanların bir sorgulamaları gerekiyor: “Acaba ben bu ayetin neresindeyim?” diye.

Üstad Necip Fazıl’ın Sakarya Türküsü adlı şiirinde;

Su iner yokuşlardan hep basamak basamak

Benimse alınyazım yokuşlarda susamak” dediği gibi Allah’ın vahyini haykırabilmek için bir çaba ve gayret ortaya koyarak suyu arıyor muyuz? Eğer arıyorsak niyetimiz de samimiyse o su bizi mutlaka bulacak ve kana kana suyundan içirecektir.

Şemsettin ÖZKAN

01.05.2022 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.