(Toplumsal ilişkiler 1016)
وَمِنْ اٰيَاتِهٖٓ اَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِنْ اَنْفُسِكُمْ اَزْوَاجاً لِتَسْكُـنُٓوا اِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُمْ مَوَدَّةً وَرَحْمَةًؕ اِنَّ فٖي ذٰلِكَ لَاٰيَاتٍ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ
“O’nun (Allah’ın) ayetlerinden (vahdet ve rahmet alâmetlerinden)
birisi de, kendileriyle huzura kavuşmanız (ve kaynaşmanız) için, size kendi cinsinizden eşler yaratması ve aranıza muhabbet ve merhamet koymasıdır. Şüphesiz bunlar düşünen bir topluluk için (ne büyük hikmet ve) ibretler barındırmaktadır.” (Rum/21)
İkinci kez kaleme aldığımız İsmet Özel, ya da Cemal Süreya’ya atfedilen; “gülüşüne yağmur damlası çarpsa şiir olur bunu bir ben bilirim bir de gökyüzü” sözü nedense içimdekinin dışa resmedilmesi olarak gönlümde taht kurdu desem bilmem bana inanır mısınız? Müthiş bir söz. Bir sevgiliye bundan daha güzel bir yakıştırma olabilir mi?
Mark Twain “erkekler kadınsız ne olurdu? Kıt efendim çok kıt” demesi kadın erkek birlikteliğinin olmazsa olmazı olduğunu çok net bir biçimde ifade etmesi değilde nedir? Erkek kadınsız kadında erkeksiz olması Allah’ın yarattığı doğaya aykırıdır. Bir elmanın yarısı gibidirler onlar. Biri olmadan diğeri olabilir mi? Yüce Yaratan’ın varlığının delillerinden biride onlar birbirine kaynaşıp huzur bulsunlar diye onları yaratması değil midir?
“Gülüşüne yağmur damlası çarpsa şiir olur, bunu bir ben bilirim bir de gökyüzü” ne müthiş cümle böyle? Yağmur damlasının kendisi zaten muhteşem. Bir de varlığı tek keli- meyle muhteşem olan sevgilinin gülüşüne çarpıyor o yağmur. Muhteşem oğlu muhteşem. Gülüşse harikulade, fevkalade.
Durun daha bitmedi, bunların harikulade karşılaşması, şairin ifadesiyle şiire dönüşüyor. Şu güzel estetik yapılanmayı görüyor musunuz? Sevgiliye adanmış en güzel cümleler bunlar. Sevgiliyi anmanın en güzel lisanı. Hangi dile çevirirseniz çevirin herkes bayılır bu duruma, benimse kifayetsiz kalır bu uzayıp giden açıklamalarım.
Şemsettin ÖZKAN
08.04.2023 KONYA
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com