(Toplumsal İlişkiler 654)
قُلْنَا يَا نَارُ كُونٖي بَرْداً وَسَلَاماً عَلٰٓى اِبْرٰهٖيمَۙ
“Ey ateş!” dedik, “İbrahim’e serinlik ve selâmet ol!” Bir de baktılar ki İbrahim, âdetâ gül bahçesine dönen ateşin ortasında, Rabb’ine secde etmekteydi.” (Enbiya/69)
Kül ve gül… Birbirine zıt iki nesne. Biri ateşten beslenir diğeri ise sudan. Biri insana ıstırap, üzüntü verir diğeri, neşe, huzur ve mutluluk. Biri insanı öldürür, diğeriyse diriltir.
Hz. Mevlana; “küle döndüysen yeniden güle dönmeyi bekle. Geçmişte kaç kere küle dönüştüğünü değil, kaç kere yeniden küllerin arasından doğrulup yeni bir gül olduğunu hatırla” der.
Küllerin güllere dönüştüğü bir zaman dilimi var mı deyince hemen aklımıza Hz. İbrahim’i (a.s) getirmemek mümkün mü? Tarihin en önemli km taşlarından olan bu mübarek insanın, Mezopotamya uygarlıkları içinde önemli bir yer tutan tarihi Ur şehrinde kral Nemrut’a karşı verdiği o müthiş Hak-batıl mücadelesini hatırlamamak haksızlık olur.
Geliniz bu güzel hikayeyi yukarıda verdiğimiz ayeti baz alarak bir hatırlayalım:
Şanlıurfa şehir merkezinde yer alan Balıklıgöl, her yıl yerli ve yabancı yüzbinlerce insanın ziyaret ettiği, dini ve mistik atmosferiyle insanı etkileyen bir merkez.
Şanlıurfa gezilecek yerler denildiğinde ilk akla gelen yerlerden biri olan Balıklıgöl, Şanlıurfa şehir merkezinin güneybatısında bulunuyor. Peygamberler Şehri olarak da anılan Urfa’da, İbrahim Peygamber’in ateşe atıldığında düştüğü yer olarak kabul edilen iki göl, kutsal balıkları, tarihi ve kültürel eserleri ile bölgenin en popüler noktalarından.
Hikayeye göre devrin zalim hükümdarı Nemrut ve onun halkının taptığı putlarla mücadele etmeye niyetlenen İbrahim Peygamber, tek tanrı fikrini savunmaya başlayınca bir anda hedefe dönüşür. Günümüzde Urfa Kalesi’nin de yer aldığı tepeden Nemrut tarafından ateşe atılan İbrahim Peygamber, mucizevi bir şekilde hayatta kalır.
İbrahim Peygamber’in tepeden atılması sırasında Allah tarafından ateşe verilen ‘Ey ateş, İbrahim’e karşı serin ve selamet ol’ emri üzerine ateş suya, odunlar ise balığa dönüşür. Çevrede oluşan gül bahçesinin içerisinde düşen İbrahim Peygamber hayatta kalır. Yine hikayeye göre bu gül bahçesi günümüzde Halil-ür Rahman Gölü olarak kabul ediliyor.
Nemrut’un güzeller güzeli kızı Zeliha da İbrahim’in savunduğu tek tanrı inancını benimsediğinden o da kurban seçilir. İbrahim Peygamber’in ardından ateşe atılan Zeliha’nın düştüğü yerde Aynzeliha Gölü oluşur.
Şanlıurfa’nın yılın her dönemi ziyaretçi akınına uğrayan bu iki gölü, farklı kaynaklarda farklı anlatımlara konu oluyor. Anlatımlarda ateş, su, odun ve balıklar hemen hemen benzer tasvir ediliyor.
Şemsettin ÖZKAN
04.04.2022 GÜZELYALI
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-www.turna.com