(Toplumsal İlişkiler 876)
فَلَا تَدْعُ مَعَ اللّٰهِ اِلٰهاً اٰخَرَ فَتَكُونَ مِنَ الْمُعَذَّبٖينَۚ
“Öyle ise sakın Allah ile beraber başka bir ilâha yalvarma, sonra azaba uğratılanlardan olursun!” (Şuara 213)
Yetmişli seksenli yıllarda, yazlık çay bahçelerinde, dolmuş tabir ettiğimiz semt minübüslerinde, Orhan Gencebay’ın bir şarkısı sürekli çalardı; “batsın bu dünya” diye. Meşhur olan o şarkının bir yerinde; “kula kulluk edene yazıklar olsun” derken verilen mesaj, Allah’tan başkaları karşısında eğilme demekti.
Gerçekten de Necip Fazıl üstadın; “hakiki hürriyet Hakk’a esarettir” sözü de, Allah’a kul olmayanlar kula kulluk ederler manasına gelmiyor mu? Özgürlük; bizim gibi yaratılmışlara kul olmak da değil, sadece ve sadece yüce Yaratan Rabbimize bağlanmaktan geçmiyor mu?
Üstad Necip Fazıl der ki; “kula kulluk etme! Unutma ki sen de kulsun ve kimseye gerektiğinden fazla önem verme! Yoksa unutulursun.” Kelime-i Tevhidi, kelime-i şehadeti niçin söyler bir Müslüman? Bunu hem gönülden, hem dilinden niye haykırma gereksinimi duyar? İşte bu sebeple; “ben asla Allah’tan başkasına kulluk etmem” diye.
Eğer başka varlıklara kulluk ederse bir insan, müşrik olmuş olur. Yani Allah’a ortak koşmuş olur. Bu yüzden olsa gerek sevgili Peygamberimizin; “ben öldükten sonra benim kabrimi secdegah edinmeyin” buyurması ümmetinin şirke düşebileceği endişesinden kaynaklanıyor.
Hz. Ali (r.a) efendimiz; “Allah seni özgür yaratmışken, başkalarının kölesi olma” buyururken bizleri yeryüzünün halifesi insan olmaya çağırıyor. Allah’tan başkalarını ilah edinirsen, onlara tapınırsan (Allah’tan daha çok, çok, çok seversen) özgürlüğünü kaybedersin diyor.
Peki kula kulluk sistemi insanlığın başına ne gaileler açtı? Kula kulluk adaleti bozdu, ahlakı kirletti. İnsan insanın kurdu oldu. İnsanı insana kırdırdılar. Sahte ilahlar türettiler ve sonunda kendilerine özgü bir sömürü düzeni inşa ettiler o gün bugün, şeytani sistemleriyle insanlığın kanını emmektedirler.
Şemsettin ÖZKAN
18.11.2022 GÜZELYALI
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com