DÜNYA BAĞINI KOPAR MADDEYE BAĞLILIKTAN KENDİNİ KURTAR DA HÜR OL

(Toplumsal İlişkiler 875)

يَٓا اَيُّهَا النَّاسُ اِنَّ وَعْدَ اللّٰهِ حَقٌّ فَلَا تَغُرَّنَّكُمُ الْحَيٰوةُ الدُّنْيَا۠ وَلَا يَغُرَّنَّكُمْ بِاللّٰهِ الْغَرُورُ
Ey insanlar, hiç şüphesiz Allah’ın va’adi Hakk’tır (her dediği olacaktır); öyleyse dünya hayatı sizi aldatmasın ve (şeytan gibi birtakım) aldatıcı(lar) da, (Kur’an’ın ayetlerini, Peygamberin hadislerini istismar edip eğrilterek ve kendisine Hakk dostu havası vererek) sizi Allah ile aldatmasın. (Bundan sakının ki, en yaygın ve maalesef saygın bir sahtekârlıktır.)” (Fatır/5)

Maalesef modern insanın en büyük sorunu kapitalistleşme dediğimiz dünyaya aşırı derecede bağlanma sorunudur. Öyle ki sağcısı, solcusu, milliyetçisi, şeriatçisi herkesi bir sarmaşık gibi işgal etmiştir sevgili Peygamberimizin bu vehn (dünya sevgisi) denen illet. Bu yüzden insanlar dünya zindanında çağdaş köleler oyununu sergiliyorlar.

Hz. Mevlana; “dünya bağını kopar, maddeye bağlılıktan kendini kurtar da hür ol” derken, insanoğlunun bu zaafına dikkatlerimizi çeker ve dünyevileşme (sekülerleşme) tehlikesi karşısında maddeye bağımlılıktan kurtularak ancak özgür olabileceğimizi anlatır.

Prof. Dr. Kemal Sayar’a göre; kapitalizm ulaştığı her yerde toplumun zayıflarına bir bedel ödetiyor. Zayıf daha da zayıflaştırılarak, temsil edilme gücü elinden alınıyor suça ve intihara itiliyor.

Kapitalist insanı tek bir şey düşündürür aslında; minimum masrafla maksimum çıkar, kazanç sağlamak. Kapitalizm hakça bölüşüme karşıdır; bu nedenle Kur’an’ın ana düşüncelerinden, malın sermayenin tek elde toplanmaması konusundaki ince hassasiyetini maalesef kapitalizmde göremezsiniz. Kapitalizm 

başarı kadar, başarısızlığı da kullandığından olsa gerek, yüzyıllardır dünyaya hükmediyor. “Kapitalizm dini” bugün, dünyanın büyük çoğunluğuna Çin, Rusya gibi ülkelerde bile ordan burdan buna eklemlenmiş kapitalist argümanları rahat görebileceğiniz, ekonomik bir düzenin ta kendisidir. Her geçen gün de daha bir vahşi hal almaktadır. Zengin daha zengin, fakirse daha da fakirleşmektedir. Zira dünyadaki fakirliğin sebebi fakirleri doyuramadığımızdan değil, zenginlerin her geçen gün daha da artan iştahlarını bastıramadığımızdan kaynaklanmaktadır.

Hz. Mevlana; “bu dünyanın nimetleri uzaktan pek hoştur. Ama yaklaştıkça sadece imtihandan ibarettir. Bu dünya kokmuş bir kokanadır, ama kendini cilvesiyle güzel bir genç kız gibi gösterir. Sakın onun yüzündeki boyaya aldanma, sakın onun zehirle karışık şerbetini içmeye kalkma!” (Mesnevi c.6/316-319) sözüyle kapitalizmin sinsiliğini, güvensizliğini gözler önüne serer.

Şemsettin ÖZKAN

17.11.2022 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.