KORK O MAHKEMEDEN Kİ HAKİMİN KENDİSİ ŞAHİT

(Toplumsal İlişkiler 461)

Güzelyalı’da günbatımı


وَاتَّقُوا يَوْماً لَا تَجْزٖي نَفْسٌ عَنْ نَفْسٍ شَيْـٔاً وَلَا يُقْبَلُ مِنْهَا شَفَاعَةٌ وَلَا يُؤْخَذُ مِنْهَا عَدْلٌ وَلَا هُمْ يُنْصَرُونَ
Ve öyle bir Günden sakının ki, o gün hiç kimse bir başkası adına bedel ödeyemeyecek, hiç kimsenin başkasının kurtuluşu için aracılık, yani şefaat etmesine izin verilmeyecek, Allah katında sözü geçtiği varsayılan hiçbir varlık, insanları hak ettikleri cezadan kurtaramayacak, hiç kimseden kurtuluş fidyesi kabul edilmeyecek ve ilâhî yardımı hak etmeyen hiç kimseye yardım edilmeyecektir.
Şefaat, bir suçlunun cezadan kurtarılması için aracılık etmektir. Kur’an, ancak Allah’ın dilediği kimselerin (10. Yûnus: 3, 20. Tâhâ: 109, 34. Sebe: 23, 53. Necm: 26), yine ancak O’nun izin verdiği kimselere (21. Enbiyâ: 28) şefaat edebileceğini bildirmiştir. Bu yüzden, aracıları memnun etmek için değil, Allah’ın rızasını kazanmak için çaba gösterilmeli ve şefaat, yalnızca O’ndan istenmelidir.” (Bakara/48)

Fatih Sultan Mehmet Han “kork o mahkemeden ki, hakimin kendisi şahit” derken ne anlatmak ister acaba? Daha o zamanlardan bize torpilin, adam kayırmanın, liyakat sahibi olmadan işe alınmanın, haksızlığın, hukuksuzluğun, kul hakkı yemenin, beytü’l maldan çalmanın zararlarına dikkatlerimizi çekmek ve vicdanlarımızı sorgulamamızı mı ister o büyük sultan?

Yaşadığımız en büyük sıkıntılardan belki de en önemlisi işi ehline verememektir. Bunu hayatımızın her anında görüyoruz ve üzülüyoruz. İşler ehil olanlara verilmiyor. Her alanda bu kendini hissettiriyor. İşin verimi ve kalitesi düşüyor.

İnsanlar her ne kadar iyi ve dindar gözükseler de olaylara genelde Hz. Yusuf Peygamberin kardeşlerinin bakış açısı var. “Biz şimdi Yusuf’u kuyuya atalım da, günahı işler, sonra tövbe eder kurtuluruz” felsefe ve düşüncesindeler. İlginç bir mantık ve bakış açısı.

Adam zibidinin teki, hoca olarak gözüküyor, diyor ki; “ben falancaya şefaat edeceğim.” Yahu falancayı bırak sen önce kendini bir kurtar da…” Sen üçkağıtçının tekisin. İnsanları dini argüman ve sözlerle avlıyorsun ama dinle alakan yok. Yalancının birisin. Senin sayende “din, iman, imam, şefaat, yardım, hoca, ilim, tesettür v.b. gibi birçok kavram aşındı kötüye kullandın. İnsanları dinden imandan soğuttun. Allah’tan utan! Kork öyle bir gün ve mahkemeden ki Hakim’in kendisi şahit!

Şemsettin ÖZKAN

19.09.2021 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.