(Toplumsal İlişkiler 759)
يَٓا اَيُّهَا الَّذٖينَ اٰمَنُوا اتَّقُوا اللّٰهَ وَكُونُوا مَعَ الصَّادِقٖينَ
“Ey iman edenler! Allah’tan gelen ilkeleri çiğnememe konusunda son derece dikkatli davranın; dürüst ve erdemlice bir hayat sürerek kötülüğün her çeşidinden titizlikle sakının ve zulme karşı inananların safında yerinizi alarak, dâimâ doğrularla beraber olun!” (Tevbe/119)
Ne demişler “bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim.” İnsan kiminle dolaşıp dostluk ve arkadaşlık yaptığına dikkat etmeli değil mi dostlar?
İyilerle mi dolaşıyoruz kötülerle mi düşüp kalkıyoruz? “Kişi arkadaşının dini üzeredir” düsturunu bize sevgili Peygamberimiz vermiyor mu? İnsan çok muhabbet ettiği kişilerin az buçuk bazı özelliklerini taşır. Bilhassa ilk ergenlik dönemlerinde çocuklar arkadaş grupları içinde daha çok şekillenir ve kendini o grubun bir elemanı olarak algılar ve grubun düşüncelerine uygun davranışlar sergiler.
Hz. Mevlana ne güzel demiş; “iyilerle gezersen alırsın mertebe, kötülerle gezersen dönersin merkebe.” İyi arkadaşlar insanı yüceltir, kötülerse alçaltır.
Şu hadisler de bize hayatta iyi dostlar ve arkadaşlar edinmemizi, her daim iyilerle birlikte olmamızı öğütler:
“İnsan sevdiği ile beraberdir. ” ( Müslim, Birr, 161)
‘Kötü arkadaş, demirci körüğü gibidir. Üflenince, ateş kıvılcımları seni yakmazsa da, kokusu seni rahatsız eder. ” (Buhari)
”İyi arkadaş, güzel koku satan gibidir. Sana koku sürmese de, yanında bulunduğun müddetçe güzel kokusundan faydalanırsın. ” (Müslim)
Şunu unutmayalım ki iyi bir arkadaşı olanın asla aynaya ihtiyacı olmaz. Onlar yıldızlar gibidirler karanlıklar bir kabus gibi üzerimize çökünce ortaya çıkarlar.
Şemsettin ÖZKAN
24.07.2022 GÜZELYALI
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com