İNSANLAR İŞLEDİKLERİ GÜNAHLARIYLA ÖVÜNÜYOR SEVAPLARIYLA ALAY EDİYORLARSA ŞEYTAN YÜREKLERİNDE TAVAF EDİYOR DEMEKTİR

(Toplumsal İlişkiler 1452)

لَا تَحْسَبَنَّ الَّذٖينَ يَفْرَحُونَ بِمَٓا اَتَوْا وَيُحِبُّونَ اَنْ يُحْمَدُوا بِمَا لَمْ يَفْعَلُوا فَلَا تَحْسَبَنَّهُمْ بِمَفَازَةٍ مِنَ الْعَذَابِۚ وَلَهُمْ عَذَابٌ اَلٖيمٌ
“Ettikleri kötülüklere sevinen ve yapmadıkları iyiliklerle övülmek isteyenlerin, davranışlarını doğru sanma, onların azaptan kurtulacaklarını da sanma, onlar için acıklı bir azap vardır.” (Al-i imran/188)

Ne kötüdür insanların günahlarıyla övünüp, sevaplarıyla alay edilmesi. Günahın övünülecek bir tarafı mı var? Allah’ın hoşuna gitmeyen eylemler bütünü günah. Nesini öveceğiz günahların? Sevaplarla alay edilmesi de hakeza hoş değil.                        

           Hz. Mevlana’nın; “insanlar işledikleri günahlarıyla övünüyor, sevaplarıyla alay ediyorlarsa, şeytan yüreklerinde tavaf ediyor demektir” sözü de bu tutum ve davranışların hiç de hoş olmadığını anlatmaktadır.

            Bir hadiste kişinin günahını açık etmesi şöyle yeriliyor:

“Ümmetimin hepsi affa mazhar olacaktır, günahı alenî işleyenler hariç. Kişinin geceleyin işlediği kötü bir ameli Allah örtmüştür. Ama, sabah olunca o: ‘Ey falan, bu gece ben şu şu işleri yaptım!’ der. Böylece o, geceleyin Allah kendisini(n işlediği günahı) örtmüş olduğu halde, sabahleyin, üzerindeki Allah’ın örtüsünü açar. İşte bu da günahı alenî işlemenin bir çeşididir.” (Buharî, Edeb 60; Müslim, Zühd 52-2990)

           Her şeyden önce günah işleme bir kere Allah’a karşı gelme, isyan etme, kafa tutma anlamı taşır. İnsan günahlardan kaçınmak zorundadır. Günah büyüklük taslamaktır aynı zamanda. Kişi bir de bu günahı aleni hale getiriyorsa, ortaya döküp şuyu’u vuku’undan beterdir noktasına getirip ona buna övgüyle anlatıp duruyorsa yanlış üstüne yanlış yapıyor demektir. Bu ise affedilecek bir hata değildir. İnsanın derhal aklını başına alması gerekir. Zira yangına ateşle yaklaşmaktadır böyle yapanlar.

Şemsettin ÖZKAN

17.06.2024 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

4-sorularlaislamiyet.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir