İNSANIN SIĞINAĞI DA ZİNDANI DA KENDİSİDİR

(Toplumsal İlişkiler 1116)

وَكُلَّ اِنْسَانٍ اَلْزَمْنَاهُ طَٓائِرَهُ فٖي عُنُقِهٖؕ وَنُخْرِجُ لَهُ يَوْمَ الْقِيٰمَةِ كِتَاباً يَلْقٰيهُ مَنْشُوراً
“Biz her insanın cennet veya cehennemle noktalanan kaderini, onun kendi boynuna bağladık. Dolayısıyla her insan, yaptığı tercihlerle, kendi yazgısını bizzat kendisi belirler, sonucundan da yalnızca kendisi sorumludur. İşte bu yüzden, Mahşer Günü onun karşısına, dünyada yapmış olduğu her şeyin bir bir kaydedildiği ve önünde açılmış olarak bulacağı bir kitap çıkaracağız.” (İsra/13)

Bir zamanlar okuduğum Ali Şeriati’nin İnsanın Dört Zindanı adlı eserde insanı kuşatan bu dört zindanın doğanın zorlayıcı gücü, tarihin zorlayıcı gücü, toplumun zorlayıcı gücü ve bir de insanın kendisi olduğunu söylüyordu. Bunlar içinde en kötüsünün de insanın kendisi olduğunu anlatıyordu.

         Dün yıllar önce yayınlanan rahmetli çok sevdiğim Cahit Zarifoğlu abimizin aynı adlı eserinden esinlenmiş TRT’nin sevilen “Yedi Güzel Adam” dizisini seyrederken oyunculardan biri teselli verirken muhatabına; “insanın sığınağı da zindanı da kendisidir” deyiverdi. Gerçekten de insanın kendisi hem en iyi dosttur kendisine, hem de en kötü düşmandır kendisine.

         Biz hep ne hikmetse dostu, düşmanı hep dışarılarda bir yerlerde arar dururuz. Dost dediği de düşman dediği de insanın ta kendisidir.

          İnsan bilimin gelşmesiyle doğa, tarih ve toplumun  zindanlarından kutulsa da anlamsızlık ve boşluğa düşmesinden ötürü kendi zindanından kurtulamamaktadır. Bundan kurtuluşun tek yolu inanç ve aşktır.

          Hz. Mevlana “Fihi Ma Fih” (Ne Varsa İçindedir) adlı eserinde; “seni yaralayan her ne kusur varsa, bunları sök at, çünkü seni inciten bizzat kendinde” diyerek bizi uyarmaktadır.  

Şemsettin ÖZKAN

17.07.2023 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir