(Toplumsal İlişkiler 1355)
حُرِّمَتْ عَلَيْكُمُ الْمَيْتَةُ وَالدَّمُ وَلَحْمُ الْخِنْزٖيرِ وَمَٓا اُهِلَّ لِغَيْرِ اللّٰهِ بِهٖ وَالْمُنْخَنِقَةُ وَالْمَوْقُوذَةُ وَالْمُتَرَدِّيَةُ وَالنَّطٖيحَةُ وَمَٓا اَكَلَ السَّبُعُ اِلَّا مَا ذَكَّيْتُمْ وَمَا ذُبِحَ عَلَى النُّصُبِ وَاَنْ تَسْتَقْسِمُوا بِالْاَزْلَامِؕ ذٰلِكُمْ فِسْقٌؕ اَلْيَوْمَ يَـئِسَ الَّذٖينَ كَفَرُوا مِنْ دٖينِكُمْ فَلَا تَخْشَوْهُمْ وَاخْشَوْنِؕ اَلْيَوْمَ اَكْمَلْتُ لَكُمْ دٖينَكُمْ وَاَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتٖي وَرَضٖيتُ لَكُمُ الْاِسْلَامَ دٖيناًؕ فَمَنِ اضْطُرَّ فٖي مَخْمَصَةٍ غَيْرَ مُتَجَانِفٍ لِاِثْمٍۙ فَاِنَّ اللّٰهَ غَفُورٌ رَحٖيمٌ
“Şunları yemeniz size haramdır: leş,kan, domuz eti, Allah adına kesilmemiş, boğulmuş, tokmaklanmış, yüksekten düşmüş, süsülmüş, ya da yırtıcıların yaraladığı hayvan, -henüz ölmeden kesebilirseniz yenir.- dikili taşlar için kesilen hayvan etleri. Fala bakıp kısmet aramak ise kepazeliktir. Bugün artık nankörlerin, sizin dininizle uğraşmaya mecalleri kalmamıştır. Artık onlardan korkmayın, benden korkun. Bugün dininizi tamamladım. Size sunduğum Kuran’a son noktayı koydum. Sizin için din olarak İslâm’ı beğendim. Açlık canına tak eden bir Müslüman günah sınırını fazla zorlamadan yesin, çünkü Allah, engin hoşgörülü bir sevgi selidir…” (Maide/3)
Bazı insanlar bilirim yaptıkları her şeyi mübah olarak görüyor. Onlar için haram diye bir kavram yok. Hayatta her şey mübah yani yapılabilir olabilir mi? Bir insan ben her istediğimi yapabilirim diyebilir mi? Her yol mübah mı yani?
İsmet Özel; Waldo Sen Neden Burada Değilsin?” adlı eserinde şöyle bir cümle kurar: “İnsan için önüne çıkan bütün yollar «yürünebilir» yollar ise o insan artık kaybolmuştur.”
Kaybolmak nereye gideceğini bilememek, yani her yere gidebilmektir. Demek ki kendimizle ilgili masalı yıkma çabamızla gerçeğin bütünüyle egemen olmasını sağlamayabiliriz ama masal yıkıldığı oranda gerçeği hangi yönde bulacağımız da belirginleşecektir; en azından artık bizim kaybolmamıza sebep olacak yönlerden kurtulacağız.
Şemsettin ÖZKAN
12.03.2024 GÜZELYALI
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com
4-1000kitap.com