(Toplumsal İlişkiler 290)
وَالتّ۪ينِ وَالزَّيْتُونِۙ
“Andolsun, insanlık tarihi boyunca nice Peygamberlere ev sahipliği yapan, ilâhî vahyin merkezi konumunda olan coğrafi bölgelere, özellikle de, incire ve zeytine, yani incir ve zeytin ağaçlarının bolca yetiştiği tin ve zeytin bölgelerine, Şam ve Filistin diyarına,” (Tin/1)
Önemİ olmayan, dikkate almaya değmeyen şeyler için kullanılan bir deyim; “incir çekirdeğini doldurmamak” Hani cümle içinde de kullansak bu deyimi ve bir örnek verelim: “İncir çekirdeğini doldurmayan eften püften meseleler için sıkma canını kardeşim, olur böyle şeyler.”
Ancak gelin görün ki, incir çekirdeği kadar diyerek meseleleri kapatmaya çalışmamalı, olayı küçümsememeliyiz. Hz. Mevlana şöyle der: “İncir çekirdeği kadar diye niye küçümserler ki? Kalp çok mu büyük incirden?Bakın bakalım insan neler çekiyor incir çekirdeği kadar kalbe düşenden?”
Kalp ve incir…İkisi de küçük gibi ama Mevlam onları nelere kadir yaratmış. Tabiri caizse kristal gibiler. İkisi de hassas, ince ve zarif. Sevgi yüklüler. İncitilmemeleri lazım.
İncir Kur’an’da adı anılarak üzerine yemin edilen mübarek meyvedir. “Andolsun, insanlık tarihi boyunca nice Peygamberlere ev sahipliği yapan, ilâhî vahyin merkezi konumunda olan coğrafi bölgelere, özellikle de, incire ve zeytine, yani incir ve zeytin ağaçlarının bolca yetiştiği tin ve zeytin bölgelerine, Şam ve Filistin diyarına,” Ayetlerin devamında insanın en güzel şekilde yaratıldığına dikkat çekilir ama öncesinde incir, zeytin emin belde olan Kabe’nin olduğu şehir Mekke’ye yemin edilir. Bu beldelerden insanlığın en güzelleri, insanların numune-i imtisalleri Peygamberler gelmiş geçmiştir. Bu yüzden incir öyle yabana atılacak bir yemiş değildir.
Anavatanıda
bizim ülkemiz. Anavatanında
adı bedduada geçirilerek ne büyük haksızlık yapılır bu eşsiz
yemişe. Bu ballı yemiş metruk binaların vazgeçilmezidir. Öyle
boy verir ki bu binalarda bütün yaşanmışlıkları kapatır. Bu
tecrübedir herhalde, ‘Ocağına incir ağacı dikmek’ deyimini
söyleten.
Ama
haksızlık etmeyelim atalarımıza, güzel sözler de bırakmışlar:
“Darı unundan baklava, incir ağacından oklava olmaz” (kötü
gereçle iyi iş görülemez) ya da “İncir babadan, zeytin
dededen” (zeytinin ürünü boldur ama iki kuşak sonra alınır).
Çekirdeğini önemsizliği anlatmak için kullanmış atalar, ‘incir
çekirdeğini doldurmamak’, yolunda giden bir durumu bozmak için
de “bir çuval inciri berbat etmek’ demişler.
Hiçte hafife alınacak küçümsenecek bir yemiş değil bu ballı incir. Yüksek oranda lif içeren incir, protein, potasyum, magnezyum, sodyum, kalsiyum, fosfor, karbonhidrat, demir, folik asit, A, B1, B2, B3, B6, C vitaminleri içerir. Meyvesi, çekirdekleri, kabuğu, yaprakları, reçinesi ve kökleri ilaç ve kozmetik sektörlerinde kullanılır. Faydaları saymakla bitmez:
* Bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir, enerji verir.
* Kuru incir hücreleri yeniler, balgam söker.
* Kolesterolün kana karışmasını önler.
* Kemik ve dişlerin gelişimine katkı sağlar.
* Haricen kullanıldığında çıban ve iltihap oluşmasını önler.
* Hemoroid ve kabızlığa karşı etkilidir.
* Yaprağındaki süt, siğillerin iyileşmesine yardımcı olur.
Şemsettin ÖZKAN
19.03.2021 KONYA
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-evrensel.net (Elif Ekin Saltık, İncir: Çiçeklerini İçinde Gizleyen Bitki 04 Eylül 2017 tarihli yazısından alıntı)