(Toplumsal İlişkiler 866)
وَقَالَ نِسْوَةٌ فِي الْمَد۪ينَةِ امْرَاَتُ الْعَز۪يزِ تُرَاوِدُ فَتٰيهَا عَنْ نَفْسِه۪ۚ قَدْ شَغَفَهَا حُبًّاۜ اِنَّا لَنَرٰيهَا ف۪ي ضَلَالٍ مُب۪ينٍ
“Şehirdeki bazı kadınlar dediler ki: Azizin karısı, delikanlısının nefsinden murat almak istiyormuş; Yusuf’un sevdası onun kalbine işlemiş! Biz onu gerçekten açık bir sapıklık içinde görüyoruz.” (Yusuf/30)
Gönül ateşi tutuşmaya görsün bir daha söndürmek mümkün müdür? Yanar durur artık. Gönül yanmışsa ateşe gerek yoktur. Gönül neden niçin yanıyor bunu açıklamaya da gerek yoktur. Hz. Mevlana bu durumu şöyle ifade eder: “ İçin için yanar gönlüm, ateşe lüzum yok! Neden niçin yanar gönlüm? Beyana lüzum yok!”
Bazen gözlerden yaş akmaz kalp ağlar sessizce. Cemal Süreya; “her gece onu düşünmekten saatim ilerlemez oldu. Kim sorarsa cevabım hep aynı oldu: O’na doğru,” derken sevgiliyi düşüncelerine mahkum eden değil de, kendini mahkum eden aşık motifi çizer. O da Ahmet Arif gibi; “ve sen geçersin içimden bitmek nedir bilmezsin,” der.
Hz. Mevlana ünlü eseri Mesnevi’sine daha ilk beyitlerinde “dinle neyden…” diye başlar ve neydeki sıcak ateşin ilahi aşk, neyin de insan olduğunu, gerçek yurdundan bu dünyaya inen insanın da, tıpkı neyin asıl yurdu kamışlıktan koparılıp bağrında delikler(yaralar) açıldığından, içinin yandığını, hüzünve elemle
inlediğini söyler:
“Bu neyin sesi aşk hüznünün ateşidir, hava değildir. Kimde bu ateş yoksa, yok olsun.”
“Ateş” ile kast edilen, ilâhî aşktır. Kendi aslından uzak düşen her kimse evvelki kavuşma zamanını ister; çünkü kendi aslının âşığıdır. Her kimde aslına ulaşma aşkının ateşi yoksa o kimse önce zaten kendi sanal olan varlığıyla yok olsun. Hz. Mevlana’da bu ateşi çok iyi gözlemliyoruz. Çeng (bir çeşit saz), ve ud enstrümanlarının sesini dinlediğinde (ente hasbi, ente kafi ya vedud) diye inlediklerini işittiğini söyler. Yine leyleğin sesine kulak verdiğinde de “ilahi hamd senin, şükür senin, mülk de senindir” diye seslendiğini söyler. Musikide formül şudur: “Aşk olmayınca meşk olmaz.”
Söz ve müziği Şekip Ayhan Özışığa ait Muhayyer Kürdi makamındaki o şarkıda da gönül yine içten içe yanıyor:
İçin için yanıyor yanıyor bu gönlüm Onu niçin arıyor, arıyor bu gönlüm O bir vefâsızdı, o bir hayırsızdı Neden gönül anıyor…
Şemsettin ÖZKAN
08.11.2022 GÜZELYALI
KAYNAKLAR
1-kuranvemeali.com
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com
4-suskunduvar.com
5-sarkilarnotalar.blogspot.com