(Toplumsal İlişkiler 1340)
وَهُمْ يَصْطَرِخُونَ فٖيهَاۚ رَبَّـنَٓا اَخْرِجْنَا نَعْمَلْ صَالِحاً غَيْرَ الَّذٖي كُنَّا نَعْمَلُؕ اَوَلَمْ نُعَمِّرْكُمْ مَا يَتَذَكَّرُ فٖيهِ مَنْ تَذَكَّرَ وَجَٓاءَكُمُ النَّذٖيرُؕ فَذُوقُوا فَمَا لِلظَّالِمٖينَ مِنْ نَصٖيرٍࣖ
“Onlar (cehennemin) içinde (şöyle) feryat edip: “Rabbimiz bizi (buradan) çıkar, (şimdiye kadar) yaptığımızdan başka salih bir amelde bulunalım” diyeceklerdir. (Onlara:) “Size orada (dünyada iken), öğüt alabilecek olanın düşünüp ders çıkarabileceği kadar ömür vermedik mi? Üstelik size uyarıcı (elçiler ve davetçiler de) gelmişti. Öyleyse (inkâr ve isyanınız sebebiyle şimdi azabı) tadın; artık zalimler için bir yardımcı yoktur” (denilip istekleri reddedilecektir).” (Fatır/37)
Bernard Shaw; “hiçbir şeyini özel bir gün için saklama nefes alabildiğin ve yaşadığın her gün özeldir her saniye kıymetlidir çünkü zamanın telafisi yoktur” derken birkez daha bizim zaman konusuna eğilmemizi salık verir.
Zaman deyince de dünü, yarını değil, şimdiki anın farkına varmamız için bu meseleyi enikonu irdeler. Kimilerinin saklama kabına koyar gibi bazı özel anlarını saklama çabalarının ne kadar boş olduğunu vurgular Bernard Shaw.
Herşeyin bir zamanı var. Ne yapıp edeceksen zamanında yapacaksın. Zamanı geçince değeri kalmıyor sonradan yapılan şeylerin. Çünkü uygun düşmüyor. Tabiri caizse iş işten geçmeden yapmalı insan bazı şeyleri. Zaten zamanını doğru dürüst değerlendiremeyenler de, zaman yetmiyor diye şikayet edenlerdir. Hiçbir şeyi zamanında yapmayı beceremezler.
Bu dünya ehlinden ahiret tedarikini göremeyenler de aynı sorunla karşı karşıyadırlar. Öbür âlemde pişmanlıklarının bini bir para etmeyecektir. Ne hazin bir durum.
Hani derler ya, kör ölünce badem gözlü olur. İş işten geçince bazı şeylerin kıymeti anlaşılır. Ama artık çok geçtir. Dönülmez akşamın ufkundayız vakit çok geç artık.
Şemsettin ÖZKAN
26.02.2024 GÜZELYALI
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com
4-suskunduvar.com