HARFLER YETİŞMEDİ ANLAŞILMAMA BARİ HALDEN ANLA

(Toplumsal İlişkiler 580)


فَاَشَارَتْ اِلَيْهِࣞ قَالُوا كَيْفَ نُكَلِّمُ مَنْ كَانَ فِي الْمَهْدِ صَبِياًّ
قَالَ اِنّٖي عَبْدُ اللّٰهِࣞ اٰتَانِيَ الْكِتَابَ وَجَعَلَنٖي نَبِياًّۙ
Bunun üzerine Meryem, O size her şeyi anlatır!” dercesine 
çocuğa işâret etti. Onlar, “Beşikteki bir bebekle nasıl konuşabiliriz ki?” diye hayretle sordular.Ve büyük mûcize gerçekleşti:” (Meryem/29)
“Daha birkaç günlük bir bebek olan İsa, “Bakın, ben Allah’ın bir mûcize olarak yarattığı kuluyum!” dedi, “O bana ilâhî Kitap 
bilgisini bahşetti ve beni bir Peygamber yaptı.” (Meryem/30)

Hz. Mevlana öyle diyor; “harfler yetişmedi anlaşılmama bari halden anla!” Yani bize satırdan okuyan söz adamı değil sadırdan (gönülden, halden) anlayan gönül erleri gerek diyor Hz. Pir. Hz. Mevlana “hâl ile öğüt veren kâl (söz) ile öğüt verenden hayırlıdır” derken bize hoca eğitimcilerin nasıl olması gerektiği konusunda ipuçları verir. Örnek model olma konusunda yine Hz. Pir der ki; “ halinle söz söyler hale gel!” Yani hoca olmak, eğitimci olmak öyle her babayiğidin harcı değil.

Aşağıda vereceğim örnek hikayelerde sözün bittiği ama halden anlamanın ne denli önemli olduğunu göreceksiniz.

Eşrefzade Rumi, Hacı Bayram Veli’nin yanında onbir sene kalmış, bir gün ona “ismin ne senin?” diye soruyor: “Eşrefzade Abdullah Rumi derler,” diye cevaplayınca ona “ne çok konuşuyorsun yahu,” diyor.

Akira Kurosawa’nın Ağustos’ta Rapsodi filmini örnek veriyor: “Kocalarını Hiroşima’da kaybetmiş iki yaşlı kadın, boyunları eğilmiş, toprağa bakar vaziyette bir koridorun iki ucunda oturuyor ve saatlerce susuyorlardı. Bunu gören torun merak ediyor, uzun sessizlik seansından sonra büyükannenin yanına gidiyor ve “neden hiç konuşmuyorsunuz büyükanne?” diye soruyor. Büyükanne; “bazı insanlar hiç ses çıkarmadan konuşur,” diye cevaplıyor.

Üçüncü örnekte iki Finli çorbahaneye gidiyor ve çorbaya kaşık sallamaya başlıyorlar. Hiç konuşmuyorlar. Çorbalarını içtikten sonra biri; “çorba güzel,” diyor. Diğeri itirazla ‘buraya konuşmaya mı yoksa çorba içmeye mi geldik? Diyor.

Yukarıda söz konusu edindiğimiz ayeti de Hz. Meryem’in oğlunu babasız dünyaya getirmesini “harfler yetişmemiş anlaşılmasına bari halden anlayın beşikteki oğlum Hz. İsa’ya sorun ve gerçeği öğrenin,” şeklinde değerlendirmekte yarar var.

Şemsettin ÖZKAN

18.01.2022 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir