HARAM İLE ÂBÂD OLAN KAHRI İLE BERBÂD OLUR

(Toplumsal İlişkiler 624)

وَذَرُوا ظَاهِرَ الْاِثْمِ وَبَاطِنَهُؕ اِنَّ الَّذٖينَ يَكْسِبُونَ الْاِثْمَ سَيُجْزَوْنَ بِمَا كَانُوا يَقْتَرِفُونَ
Günahın açığından da gizlisinden de uzak durun! Zira günah işleyenler, bir gün mutlaka yaptıklarının cezasını çekecekler!” (Enam/120)

Haram ya da günah deyince herhalde aklımız güzel şeyler gelmiyor değil mi değerli dostlar? Yüce Mevla’nın yasakladığı, hoş olmayan, yapılması ya da işlenmesinde insana zararlı olan şeyler kasdedilmektedir.

Haramda mutluluk arayanlara mutluluk haram olur.

Büyüklerimiz “haram ile abad olan kahrı ile berbad olur” demişler. Devamlı Allah’ın yasaklarını çiğneyerek şenlenen, aklı sıra kendinlerini bayındır hale getirenler günahlarının kahırlarıyla perişan olmaya mahkumdurlar.

Günah ve haramların insan üzerinde etkilerini incelediğimizde şu sonuçları elde ediyoruz:

1- İlimden yoksun kalmak: Zira, ilim, günahkâra verilmez.

2- Rızkın kesilmesi: Günâhkârın rızkı harama gider, Allah’ın bereket ve ihsanı kalkar.

3- Kalp ve ruhun bozulması: Fıtrata uygun hal bozulur, hissizlik, vicdansızlık, korkusuzlukla tövbeden uzaklaşır. İç dünya kararır, kalp paslanır, haya duygusu ve ahlâk kalkar.

4- İnsanlardan uzaklaşma: Nefsi ve en yakınlarıyla, toplumla yabancılaşan günâhkâr yalnız kalmaya mahkum olur.

5-Her günâh iz bırakır: Günâhların sonucu vücud, akıl ve diğer organlarda bir kötülük doğurur. Her günâh bir başka günâha yol açar.

6- Her günâh, İslâm dışı gelmiş geçmiş bütün çirkin ulusların mirasıdır. Kibirlenmek Firavun’un; eşcinsellik Lût kavminin mirasıdır.

7- Günâh ve isyân, Allah’ın azabının hak olmasına yol açar. Bela ve musibet gelir. Günâhın geçmişe, şimdiye ve gelecek kuşaklara zararı dokunur.

8- Günâhkârlar, meleklerin tövbe ve istiğfarlarından, Hz. Peygamber (s.a.v)’in şefaatinden mahrum kalırlar. Günâhlar insanların imanını zayıflatır.

Şemsettin ÖZKAN

06.03.2022 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

4-sorularlaislamiyet.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir