(Toplumsal İlişkiler 742)
اَلَّذٖينَ يَجْتَنِبُونَ كَـبَٓائِرَ الْاِثْمِ وَالْفَوَاحِشَ اِلَّا اللَّمَمَؕ اِنَّ رَبَّكَ وَاسِعُ الْمَغْفِرَةِؕ هُوَ اَعْلَمُ بِكُمْ اِذْ اَنْشَاَكُمْ مِنَ الْاَرْضِ وَاِذْ اَنْتُمْ اَجِنَّةٌ فٖي بُطُونِ اُمَّهَاتِكُمْۚ فَلَا تُزَكُّٓوا اَنْفُسَكُمْؕ هُوَ اَعْلَمُ بِمَنِ اتَّقٰىࣖ
“Onlar, adam öldürme, hırsızlık, yalana şâhitlik, ana babaya isyan, dolandırıcılık, içki, kumar ve benzeri büyük günahlardan ve özellikle de zina, fuhuş gibi yüz kızartıcı kötülüklerden kaçınan kimselerdir; ancak büyük günah olarak nitelendirilmeyen ufak tefek kusurlar hariç… Çünkü müminler, Kur’an ve sünnette açıkça yasaklanan büyük günahlardan uzak durdukları takdirde, işledikleri küçük günahlar pişmanlık, tevbe ve istiğfar ile affedilecektir. Çünkü Rabb’in çok bağışlayıcıdır. Sizin, asla günah işlemeyen birer melek olmadığınızı biliyor. O, sizi Âdem olarak topraktan yaratırken de, annelerinizin rahminde saklı küçücük bir varlık, cenin durumundayken de sizin ne kadar âciz ve muhtaç bir varlık olduğunuzu gâyet iyi bilmektedir. Öyleyse, kendinizi temize çıkarmayın! Hiç günahsız, kusursuz ve tertemiz olduğunuzu iddia ederek övünmeyin! Çünkü O, kimin dürüst ve erdemlice bir hayat sürerek kötülüklerden sakındığını en iyi bilendir.” (Necm/32)
Savaş ve Barış, Anna Karanina, Hacı Murat, İnsan Ne İle Yaşar? Gibi daha birçok eserin yazarı olan dünya edebiyatının ünlü Rus yazarı Tolstoy’a ait olduğu söylenen “güçlü insanların yedi özelliği” diye sosyal medyada paylaşılmış olsa da kitapları tarandığında böyle bir şeye rastlanmadığı görülmüş.
Bazen bu özellikler kendi aralarında çelişse de, veya Tolstoy’da olmayan bazı özellikler olsa da, incelemeye değerdir. Zaten bu yedi madde; 2019’dan itibaren sosyal medyada yer alırken, 2018’de dört madde olarak çıkmış. Ancak o özellikler güzel olduğu için biz de burada paylaşalım istedik.
Tolstoy’a Göre Olduğu Söylenen Güçlü İnsanların 7 Özelliği:
1-İstediğini çekinmeden ifade edebilmek
2-Hayır demeyi bilmek
3-Olumsuz eleştirilere açık olmak
4-Gerektiğinde vazgeçebilmek
5-Kendi hataları ile yüzleşebilmek
6-Şartlar ne olursa olsun pes etmemek
7-Yalnızlıktan korkmamak.
İstediğini çekinmeden ifade eden bir insan otamatik güçlü ve korkusuzdur zaten. Burada edepsiz ve terbiyesiz insanların da çekinmeden yaptığı şeylerle karıştırmamak lazım. O başka bu başka. Düşünün olur olmaz herşeyde çekinen insan nasıl güçlü olacak ki?
Psikologlarda insanın hayır demeyi bilmesi gerektiğini öğütlüyorlar bize. İnsan evet ve hayır demeyi yeri ve zamanına göre yapmalıdır. Öyle herşeye evet demek bir bakıma zayıflığın göstergesidir.
Menfi eleştirilere göğüs germeyen, kapalı olanlarda asla güçlü olamazlar. Zira gelişim ve değişim ancak insanın muhatabını dikkate alıp onu dinlemesinden geçer. Tasavvufta mürşid-i kamil (olgun yol gösterici) bunun için vardır.
Gerektiğinde nefsini dizginlemek ya da çok fazla istenenden vazgeçebilmek, insanın kendine laf dinletebilmesi anlamını taşır. Öyle kolay değildir bu ancak güçlü kudretli insanların işidir.
Aman Allah’ım, ne büyük olgu bu, kendi hatalarıyla yüzleşebilmek. Adam olmak ya da insan olmak diye buna derler. İnsan yanlışlarını görüyor ve karşısındakinden özür diliyor, affedersiniz diyor. Yaradan’a tövbe ediyor, hata ettim, beni bağışla diyor, ne büyük erdem. Güçlü olmak ne demek, hatalarından ders çıkarmak demektir.
Güçlü insanlar zoru severler. Öyle kolay kolay vazgeçecek cinsten değildirler. “Zoru başaralım, kolayı tanıyalım” felsefesini kendilerine şiar edinirler. Her nimetin, bir külfete tabi olduğunun bilincindedirler. Şartlar ne olursa olsun, asla pes etmezler.
Bir konuda yalnız kalsalar da asla yalnız kalmaktan korkmazlar. Sevgili Peygamberimizin insanları İslam’a davet konusunda “bir elime ayı bir elime de güneşi verseniz bu davadan asla vazgeçmem” demesi öyle yenilir yutulur cinsinden bir söz değildir. Mekke aristokrasisine meydan okuyor, bu konuda “yalnız kalmaktan korkmuyorum” mesajını veriyor şanlı elçi.
Şemsettin ÖZKAN
06.07.2022 GÜZELYALI
KAYNAKALR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com