EVLİLİK VE ALTIN ORAN

(Toplumsal İlişkiler 748)

وَاَنْكِحُوا الْاَيَامٰى مِنْكُمْ وَالصَّالِحٖينَ مِنْ عِبَادِكُمْ وَاِمَٓائِكُمْؕ اِنْ يَكُونُوا فُقَـرَٓاءَ يُغْنِهِمُ اللّٰهُ مِنْ فَضْلِهٖؕ وَاللّٰهُ وَاسِعٌ عَلٖيمٌ
İçinizden bekâr olanları, erkek ve kadın hizmetlilerden salih 
(tevbekâr ve artık namus ehli) olup da (maddi imkânları yetersiz ve kimsesiz bulunanları) evlendirin. Eğer fakir iseler Allah Kendi fazlından onları zengin edecek (geçim ve rızık kapıları açıverecektir). Allah (rahmet ve kudreti sınırsız olan) Vâsi’dir 
(sonsuz imkân ve ikram sahibidir) ve Alîm’dir.” (Nur/32)

Üstad Necip Fazıl; “hayırlı bir eş Allah’ın kuluna bir ikramıdır. Hayırsız bir eş ise, dünyanın en ağır imtihanıdır” derdi. İyi bir evlilikte de Hz. Mevlana’nın iki kriteri var; “doğru insanı bulmak ve doğru insan olmaktır.”

Oldum olası evliliği, kadın ve erkek birlikteliğini bilhassa eşlerden kadını matematikte çok kullanılan altın orana benzetirim. Kafanız karıştı değil mi? Kafanızı karıştırmadan bu altın oranda neyin necisi bir görelim bana hak vereceksinz sanırım.

Altın oran, matematikte iki miktardan büyük olanın küçüğe oranı, miktarların toplamının miktarların büyük olanına oranı ile aynı ise altın orandır. Altın oran aynı zamanda antik çağdan bu yana sanat ve mimaride en iyi uyum ve oranları veren düzen bağıntısı olarak kabul edilmekteydi. Örneğin dünyada en çok bilinen Leonardo Vinci’nin ünlü ‘Mona Lisa’ tablosu altın orana göre resmedilmiş.

Altın oran; CB / AC = AB / CB = 1,618033988749894

Bir doğru parçasının |AB| altın oran’a uygun biçimde iki parçaya bölünmesi gerektiğinde, bu doğru öyle bir noktadan (C) bölünmelidir ki; küçük parçanın |AC| büyük parçaya |CB| oranı, büyük parçanın |CB| bütün doğruya |AB| oranına eşit olsun.

Şahsi kanaatim odur ki, evliliği en güzel altın orana göre izah eden bir resim sanatçısı gibi resmeden Hz. Ali (r.a) efendimizin şu güzel sözüdür: “Yoğun koşuşturmalar içinde eve gittiğimde, Fatıma’nın yüzüne baktığım andan itibaren bütün dertlerimi unutuyorum.” Matematiğe benzer aşk, layık olmayana verirsen verdiğin değer de yanlış çıkacaktır. Ardışık sayılar gibi dertlerle boğuşan bir erkeğin kalp üçgeninin iç açılarının toplamı altın orana sahip saliha bir hanımı gösteriyorsa o evliliğin altın oranın fi sayısı (1.618) gibi özel ve nadide olduğunu düşünüyorum. Bir bakıma tüm çocuklar bangır bangır; “baba annemi sev” diyor. Çünkü kadın mutluysa, o evlilik de mutludur.

Ha bunun zıddı durumlar var mı var. Erkek açısından da sorunların kaynağı erkek gösterildiği haller için, Temel ve Fadime’yi affınıza sığınarak örnek veriyorum. Birgün Fadime Temel’e; “komşu hanımını şöyle seviyo, böyle seviyo ona güzel sözler söylüyo, ama sen bana hiç öyle demiyorsun” deyince Temel; “o cazibelü avradu bana bi cöstersene” diyor.

Şemsettin ÖZKAN

12.07.2022 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kurn.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

4-vikipedia.org

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir