(Toplumsal İlişkiler 1360)
اِنَّ الَّذٖينَ كَفَرُوا يُنْفِقُونَ اَمْوَالَهُمْ لِيَصُدُّوا عَنْ سَبٖيلِ اللّٰهِؕ فَسَيُنْفِقُونَهَا ثُمَّ تَكُونُ عَلَيْهِمْ حَسْرَةً ثُمَّ يُغْلَبُونَؕ وَالَّذٖينَ كَفَرُٓوا اِلٰى جَهَنَّمَ يُحْشَرُونَۙ
“Gerçek şu ki, münkirler (ve münafık kesimler, insanları) Allah’ın yolundan (Kur’ani kanun ve kuralların uygulanmasını) engellemek için mallarını harcayıp (halkı kandırmaya ve ayağını kaydırmaya çalışmaktadırlar); bundan böyle de harcayacaklardır. Sonra bu (çabaları), onlara yürek acısı olacaktır, (çünkü Allah az bir sadıklar topluluğu eliyle Hakkı hâkim kılacaktır,)sonra da (toptan) bozguna uğratılacaklardır. İnkâr edenler (ve işbirlikçi nankörler) en sonunda da cehenneme sürülüp toplanacaklardır.” (Enfal/36)
Bu başlık bana Afrika’da açlıktan ölmek üzere bir deri bir kemik kalmış çocuğun resmini çeken bu fotoğrafla Pulitzer ödülü kazanan Kevin Carter’ı hatırlattı. Gelin bu olayın perde arkasına bir bakalım:
1994’te fotoğraf dalında Pulitzer ödülü kazanan Kevin Carter`ın çektiği fotoğraf, zayıflıktan ölmek üzere olan siyah küçük kız çocuğu ile yakınında tüneyen akbabayı yansıtmaktadır. Kızın birkaç kilometre ilerdeki BM yardım kampına gitmek istediği sanılmaktadır. Bu ânı fotoğrafladıktan sonra akbaba kaçmış, ancak Carter küçük kıza kampa ulaşması için yardım etmemiş, oradan uzaklaşmıştır. Bu yüzden yoğun eleştirilere maruz kalan Carter profesyonel fotoğrafçı olduğunu, yardım görevlisi olmadığını söyleyerek kendisini savundu. O dönemde, gazeteciler ve fotoğrafçılar, bulaşıcı hastalıklar nedeniyle hasta insanlara dokunmamaları konusunda sıkı biçimde uyarılıyorlardı. Bu fotoğraf, yardım örgütlerine büyük miktarda maddi kaynak sağladı. Bu olaydan sonra ağır depresyona giren Kevin Carter egzoz verdiği kamyonetinin içinde walkman ile müzik dinleyerek intihar etti. (vikipedia)
Can Yücel’in; “dünya tuhaf bir yer; biri acı çeker, diğeri onun fotoğrafını çeker ve milyonlarca insan onu sadece izler” dediği cümle de tam böyle bir şey işte. Birgün Tıp Fakültesi hastanesinde asansöre bindiğimde ameliyat olmuş yada vefat etmiş birini götürürken bir hastabakıcının hiç istifini bozmadan sabah simidi ve çayını yudumladığını gördüğümde hayli şaşırmıştım. Hayat devam ediyor mesajını verirken bu görüntü, aynı zamanda birilerinin acı çekerken, birilerinin de onları fotoğrafladığını buna şahit olan diğer kalabalıkların da o garibanı seyrettiğine hükmetmiştim.
Şemsettin ÖZKAN
17.03.2024 KONYA
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com