DÜN SENİ SEVDİM BUGÜN DE SEVİYORUM       ÖBÜR GÜN BORCUM OLSUN YAŞARSAM              SÖZ YİNE SENİ SEVECEĞİM

      (Toplumsal İlişkiler 1189)

لِيَجْزِيَ اللّٰهُ الصَّادِقٖينَ بِصِدْقِهِمْ وَيُعَذِّبَ الْمُنَافِقٖينَ اِنْ شَٓاءَ اَوْ يَتُوبَ عَلَيْهِمْؕ اِنَّ اللّٰهَ كَانَ غَفُوراً رَحٖيماًۚ
“Çünkü Allah, (sözüne bağlı kalıp doğru olan) sadıkları sadakatlerinden dolayı mükâfatlandıracak, münafıkları da dilerse azaplandıracak, veya tevbe (nasip edip dilek)lerini kabul edecektir. Şüphesiz Allah, çok Bağışlayandır, çok Esirgeyendir.” (Ahzab/24)

Sadakat deyince öyle sadece bir kişiye bağlılık olduğunu sanmayın. Bir ülkeye, bir gruba, ya da bir felsefeye bağlılık da, sadakat demektir. Lakin daha çok eşler arasında, ya da henüz nikah bağıyla birbirine bağlanmamış olan erkek ve kadın ilişkilerinde de, birbirlerini aldatmama üzerine kurdukları münasebetler için, bu kelime daha çok revaç bulmuştur her ne hikmetse işte.

         Nazım Hikmet; “dün seni sevdim, bugün de seviyorum. Öbür gün borcum olsun, yaşarsam söz yine seni seveceğim” derken, vurguladığı da, bu tür bir sadakattir. Aşk emek istiyor, vefa istiyor ve sadakat istiyor hem de ölünceye kadar. Sadakati öyle hainlik yapmakla değil de, bilakis herşeyden önce, kendine sadık kalmakla açıklamak lazım.

        Birlikte yola çıkmak için üç şey gerekir; yürek, güven ve sadakat. Yoksa sizde bunlar perişan olursunuz. Ziya Paşa ünlü beytinde; “insana sadakat yaraşır, görse de ikrah/ yardımcısıdır doğruların hz. Allah” derken, doğruluktan hiçbir zaman asla prim verilmemesi gerektiğinin altını çizer.

        Aslında dünyada en zor sadakat biçimi, insanın kendi kendine sadakatidir. İnsan dürüst olmaya, önce kendinden başlamalıdır. Kendine bile dürüst olamayan, başkalarına karşı nasıl sadık olacak ki? Evlilikte de iki şey lazım zaten; “birincisi doğru adam olmak, ikincisi de doğru kadını bulmak.” 

Şemsettin ÖZKAN

28.09.2023 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.