DEDİ BAYRAMA NE ALAYIM DEDİM BİR KAÇ YAŞLIDAN GÖNÜL, BİR KAÇ ÇOCUKTAN GÜLÜCÜK AL ALABİLİRSEN BİR KAÇ FAKİRDEN DE DUA AL!

(Toplumsal İlişkiler 347)


وَاخْفِضْ لَهُمَا جَنَاحَ الذُّلِّ مِنَ الرَّحْمَةِ وَقُلْ رَبِّ ارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَان۪ي صَغ۪يراًۜ
Onlara acıyarak alçak gönüllülük kanadını ger ve de ki: “Rabbim, onlar beni küçükken nasıl terbiye ettilerse Sen de onları esirge” (diye dua etmeli, hürmet ve şefkat göstermelidir). (İsra/24)

Bayramlar insana neşe ve mutluluk veren zaman dilimleri ancak son zamanlarda bayramlar buruk geçiyor. Eskiden ağzımızda sakız gibi “nerede o eski bayramlar?” sözü sıkça telaffuz edilirdi. Şimdilerde de ondan farksız ifadeler var. Pandemi sürecinde insanlar hepten yalnızlaştı. Çünkü etraflarında bırakınız geniş aileyi amca, dayı, teyze, halayı çekirdek aile dediğimiz kendi çoluk çocuğu bile kalmadı. Bu yüzden serzenişler aynen devam ediyor; “Nerede o eski bayramlar?”

Sadece sorun bu olsa iyi, bir de dünya coğrafyasında tüm İslam aleminin Doğu Türkistan, Filistin, Arakan başta olmak üzere Suriye,Irak vb. Yerlerde çektikleri acılar, sıkıntılar eklenince; “bayramsa bayramınız mübarek ola…”

Bakıyorum da artık bayram tebrikleri eskiden bayram kartları ve evler ziyaret edilerek yapılırken şimdilerde elektronik dijital ortamlarda mesajlaşmayla yapılıyor. Bazıları elemli ve duygu yüklü;

Yine gelirsin amma

Biz olur muyuz bilmem?

Sen geldin gidiyorsun

Güzel ağırladık mı bilmem?

Sen bize bire bin verdin

Biz alabildik mi bilmem?

Layıkıyla seni eda edebildik mi

Hakkını verebildik mi bilmem?

Benim en çok hoşuma giden bayram mesajı kendisiyle yüzyüze karşılaşmasam da 70-80 li yıllarda çıkardıkları aylık Mavera dergisine gönderdiğim şiir ve yazılarımı seçtiklerimiz köşesinde önce güzel güzel eleştirip, sonra da içlerinden bir şiirimi yayınlayan çok sevdiğim değerli zarif, kibar ağabeyim rahmetli şair Cahit Zarifoğlu’na aittir:

Dedi bayrama ne alayım? Dedim; bir kaç yaşlıdan gönül, bir kaç çocuktan gülücük al! Alabilirsen bir kaç fakirden de dua al!” şu cümlenin güzelliğine bir bakar mısınız? Ne kadar hoş ve güzel… Bütün sözcüklerin altını doldurmuş, kelimelerine derinlik ve çok boyutluluk kazandırmış. Üstelik anlam yüklü.

Bayramda ihmal edilmemesi gereken üç gurubun ısrarla altını çiziyor: “Yaşlılar, çocuklar ve fakirler.”

Yaşlılar, eli öpülesi büyüklerimiz… Başta anne ve bamız olmak üzere tüm büyüklerimizin gönüllerini almak bayramın şiarındandır. Neyleyim büyüklerin gönüllerinin alınmadığı bayramları? Neyleyim onların hal ve hatırlarının alınmadığı içinin doldurulmadığı kof bayramları? Evet şimdilerde salgın yüzünden göremiyoruz tamam da salgın öncesi bundan çok mu farklıydı sanki? Medyatik göstermelik saygıdan öteye geçemiyorduk. Hele çocuklar cennet gülleri çocuklarımız… Onlar gülücükleri, neşeyi ve mutluluğu fazlasıyla hakediyorlar. Balonları, harçlıkları, yanaklarına kondurulan öpücükleri…

Ya garip guraba, fakir fukara? Onların yüzü suyu hürmetine onların hayır dualarını almak, belki de hayatımızda alacağımız en büyük ödüldür.

Şemsettin ÖZKAN

14.05.2021 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-facebook

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.