CAMİ MİHRABIYLA BİR TAPINAK MİNBERİYLE BİR TOPLUM VE DEVLET KÜRSÜSÜYLE BİR OKULDUR

(Toplumsal İlişkiler 547)


وَاَنَّ الْمَسَاجِدَ لِلّٰهِ فَلَا تَدْعُوا مَعَ اللّٰهِ اَحَداًۙ
“Ve yine o bize okunan Kur’an’dan öğrendiğimize göre, bütün câmiler ve mescitler Allah’ındır ve yalnızca O’na ibâdet amacıyla yapılmışlardır! Öyleyse, bütün secde makamlarında sadece Allah’a kul olun Allah ile birlikte başka hiç kimseye sakın el açıp yalvarmayın!” (Cin/18)

Cami deyince Müslümanların ibadet mekanları aklımıza geliyor. Genellikle minaresiz yapılmış bazı kurum ve kuruluşların küçük mekanlarına ibadet maksadıyla ayrılmış yerlere de secde edilen yer anlamında mescit denilmiştir. Kur’an’da da bu kelime geçiyor. Cami kavramı geçmez.

Caminin tam olarak nasıl kullanıldığını anlayabilmemiz için sevgili Peygamberimizin uygulamalarına bakmak yeterli olacaktır. O’nun mescidi biliyorsunuz Medine’de gelir gelmez inşa ettirdiği Mescid-i Nebi idi ve çok fonksiyonlu bir ibadet yeriydi. Burada sadece namaz kılınmıyordu. Bir bakmışsınız yatılı mektepti. Ashab-ı suffa denilen öğrenciler mescitte kalıyorlardı. Lojman olarak kullanılıyordu. Nitekim Hz. Aişe annemizin de evi olan Peygamberimizin kaldığı evin kapısı mescide açılıyordu.

Sonra Peygamberimiz yabancı misyon şeflerini burada kabul ediyordu. Otel olarak kullanılmıştı Peygamber mescidi. Nikah dairesiydi. Hapis cezasına çarptırılanların cezasını çektiği yerdi. Hatta mescitte Habeşliler kılıç kalkan oyunu sergilemişler Hz. Aişe annemizde Peygamberimizin omuzuna yaslanarak onların oyunlarını seyretmişlerdi.

Görüyorsunuz ki Mescid-i Nebi (Peygamber Mescidi) yirmi dört saat halkın hizmetinde ve çok özellikli bir cami.

Bu yüzden olsa gerek merhum üstat Ahmet Sezai Karakoç der ki; “cami; mihrabıyla bir tapınak, minberiyle bir toplum ve devlet, kürsüsüyle bir okuldur.” İmam mihraba geçip namaz ibadetini kıldırdığı için tapınaktır. Cuma ve bayram günlerinde imam devleti ve milleti ilgilendiren birçok konuya temas etmesinden ötürü böyle bir benzetme yapması gayet tabidir. Hele kürsüye geçip cemaate vaaz verilmesinden ötürü de yaygın eğitimin yapıldığı yer olması Müslüman medeniyetinin ve şehirlerinin camiyi merkeze alarak inşa edilmesi asla tesadüf değildir.

Şemsettin ÖZKAN

16.12.2021 KONYAALTI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.