BU ÂLEMİN BU KAİNATIN KİTABI SENSİN AÇ DA KENDİNİ OKU EY CAN

(Toplumsal İlişkiler 1325)

هُوَ الَّذٖي خَلَقَكُمْ مِنْ تُرَابٍ ثُمَّ مِنْ نُطْفَةٍ ثُمَّ مِنْ عَلَقَةٍ ثُمَّ يُخْرِجُكُمْ طِفْلاً ثُمَّ لِتَبْلُغُٓوا اَشُدَّكُمْ ثُمَّ لِتَكُونُوا شُيُوخاًۚ وَمِنْكُمْ مَنْ يُتَوَفّٰى مِنْ قَبْلُ وَلِتَبْلُغُٓوا اَجَلاً مُسَمًّى وَلَعَلَّكُمْ تَعْقِلُونَ
(Gerçek sahibiniz ve tek Rabbiniz) O’dur ki, sizi topraktan, sonra bir damla sudan, sonra bir alak’tan (embriyodan, döllenmiş yumurtadan) yarattı; sonra sizi bir bebek olarak çıkarmakta, sonra güçlü (erginlik) çağınıza erişip (olgunlaşmanız), sonra da yaşlanmanız için size (belli bir ömür takdir buyurmaktadır). Sizden kiminin daha önce hayatına son verilmekte (vefat ettirilmektedir); adı konulmuş bir ecele erişmeniz ve umulur ki aklınızı kullanıp 
(hayra yönelmeniz) için (Allah size böyle davranmaktadır).”
(Mü’min/67)

Hz. Mevlana; “bu âlemin bu kainatın kitabı sensin. Aç da kendini oku ey can!” derken insanın bizzat kendini tanımasının elzem oluşuna değinir.

              İnsanın değerini en güzel mısralarına döken şairlerin başında da Şeyh Galip (1757-1799) üstadımız gelir:

“Hoşça bak zâtına kim zübde-i âlemsin sen
Merdüm-i dîde-i ekvân olan âdemsin sen.”

Yani demek ister ki; “Ey insanoğlu! Kendine saygıyla/hürmetle yaklaş; çünkü sen kâinatta yaratılmışların özü/göz bebeği olan insansın.” Gerçekten de öyle değil midir? İnsan çok ama çok, özel dizayn edilip yaratılmıştır. İnsan gibi yaratılan başka bir varlık yoktur. Onu yüce Rabbimiz mümtaz kılmıştır.

         İnfitar suresinin 7. ayeti insanın yaradılışındaki inceliğe dikkatlerimizi celbeder:

“O Allah ki, seni bir damla sudan yarattı, sonra onu aşamadan aşamaya geçirerek, varlık sebebine uygun mükemmel bir uyumla düzenledi; bedenini ve ruhunu, hem kendi içinde, hem de dış dünya ile uyumlu ve ölçülü bir kıvama getirerek, en güzel ölçüyle şekillendirdi.”

           Herşeyi yüce Yaratan insanın hizmetine sunmadı mı? O halde insan kainat kitabını iyi okumalı. Öyle okumalı ki, bir zerreyi dahi boş geçmemeli. Her zerrede yüce yaratıcısı Allah’ı bulabilmeli ve okuyabilmeli insan. Haddini bilmeli insan. Kendini tanıyabilmeli. Zira ilim ilim bilmektir ilim kendini bilmektir sen kendini bilmezsin bu nice okumaktır. Okumanın manası kişi Hakk’ı bilmektir çün okudun bilmezsin ha bir kuru emektir.   

Şemsettin ÖZKAN

11.02.2024 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir