BİRBİRİNİ YARGILAMAKTAN SEVMEYE VAKİT BULAMAYAN TOPLUMLAR

(Toplumsal İlişkiler 489)


ذَرْنٖي وَمَنْ خَلَقْتُ وَحٖيداًۙ
وَجَعَلْتُ لَهُ مَالاً مَمْدُوداًۙ
وَبَنٖينَ شُهُوداًۙ
وَمَهَّدْتُ لَهُ تَمْهٖيداًۙ
ثُمَّ يَطْمَعُ اَنْ اَزٖيدَࣗ
كَلَّاؕ اِنَّهُ كَانَ لِاٰيَاتِنَا عَنٖيداًؕ
سَاُرْهِقُهُ صَعُوداًؕ
O yapayalnız yarattığım kimseyi sen bana bırak.” (Müddessir/11 “Oysa Ben ona büyük bir servet, nice ekonomik imkanlar  bağışladım,” (Müddessir/12)
“Ayrıca, her birisi önemli birer mevki sahibi olan ve etrafında emre hazır bekleyen göz önünde bulunan güçlü kuvvetli ve sağlıklı 
çocuklar, nice sosyal imkanlar armağan ettim, (Müddessir/13)
Ve bütün bunların ötesinde, hayatın bütün nîmet ve güzelliklerini cömertçe onun önüne serdim.” (Müddessir/14)
Fakat buna rağmen o, Bana şükretmeyi aklının ucundan geçirmediği gibi, kendisine âhirette de ikramlarda bulunarak daha fazlasını vermemi bekliyor.” (Müddessir/15)
Hayır, asla! Çünkü o, ayetlerimize karşı tam bir inatçı kesildi.” (Müddessir/16)
Ben de, ona verdiğim bütün nîmetleri geri alacak ve onu, 
cehennemde sarp bir yokuşa süreceğim!” (Müddessir/17)

Ne hikmetse bu yargılama kavramına içim ısınmadı gitti. Hele hele yargıç edasıyla ölçmeden biçmeden insanları eleştiren tipleri oldum olası sevemedim gitti. Yahu yüce Allah (c.c) insanı bir çırpıda eleştirmezken onun hesabını ahirete bırakmışken, kiramen katibin (yazıcı kameraman) meleklere kayıt ettirip hesap gününe bırakırken bu tipler neyin necisi oluyor da yargılıyorlar habire.

Sosyal medyada insanlar o kadar çok yorum yapıp yargılıyorlar ki, adam zır cahil olduğunun bile farkında değil. Konunun uzmanı hiç değil. Habire veriyor veriştiriyor. Hiç bir … tan anlamadığı, çakmadığı halde. Bu ne densizlik yahu? En azından haddini bil. Hele hele sövmeler, saymalar, küfürler, belden aşağı sözler konuşmayı bir şey zannediyor.

Birbirimizi yargılamaktan sevmeye vakit bulamıyoruz. Sürekli kötüleme, aşağılama. Biraz kibar olmak gerekmiyor mu? Toplumumuzun tüm katmanlarında bu seviyesizlik var.

Bakınız eski siyasiler birbirlerine muhalefet ederlerdi. Siyasetlerini yaparlardı ama hiçbir zaman birbirlerini kırmazlardı, ölçüyü kaçırmazlardı, kibarlardı ve medeni ilişkiler çerçevesinde konuşurlar biraraya gelirlerdi.

Yukarıdaki ayetlerde söz konusu edinilen Velid b. Muğire denen İslam düşmanı bu şahsı da toplumu geren, doğruya eğri deyip yargılayan, uslanmaz, arlanmaz çapsız, sevgiye düşman bir örnek olarak incelenmesi gerek diye düşünüyorum değerli dostlar.

Şemsettin ÖZKAN

17.10.2021 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.