BEREKET MATEMATİĞİ ÇILDIRTAN BİR KAVRAMDIR İNSANIN HAYATINDAN BEREKET ÇEKİLİRSE ÇUVAL DOLUSU PARA İLE AÇ GEZER            

(Toplumsal İlişkiler 1201)

وَجَعَلْنَا بَيْنَهُمْ وَبَيْنَ الْقُرَى الَّتٖي بَارَكْنَا فٖيهَا قُرًى ظَاهِرَةً وَقَدَّرْنَا فٖيهَا السَّيْرَؕ سٖيرُوا فٖيهَا لَيَالِيَ وَاَيَّاماً اٰمِنٖينَ
“Onlara; kendileriyle, içlerinde bereketler kıldığımız memleketler arasında (biri diğerinden) görünebilen şehirler 
(veya; merkezi meydanların etrafında, binaları sırt sırta vermiş yerleşim birimleri) var ettik ve orada (karada, denizde ve havada) yürüme (ve ulaşım imkânlarını) takdir ettik: “Oralarda geceleri ve gündüzleri güvenlik içinde gezip dolaşın” (diye bu muhteşem düzen ve denge hazırlanmıştı).” (Sebe/18)

Bereket olağandan, alışılandan çok olma durumu, fazla olma hali, bolluk, gürlük demek değil midir? Bazen bu hal insan için inanılmaz boyutlara da çıkabilir. Işte bu bereketin tavan yapmasının apaçık bir göstergesidir.

          Sezai Karakoç der ki; “bereket, matematiği çıldırtan bir kavramdır. İnsanın hayatından bereket çekilirse, çuval dolusu para ile aç gezer.” Keramet nicelikte değil niteliktedir. Çokluk kaliteli olmadıktan sonra, vasıflı ve nitelikli azlığın içinde, erimeye mahkumdur. Helal iki lira, haram dört liradan üstündür. Sayısal üstünlük beş para etmez. Yani bereketi olmaz. Çok gelir ama çok gider.

         “Babası yok diye bir çocuğu sahipsiz mi sanırsın Halime? Var git, al o çocuğu belki evimize bereket getirir” cümlesinde söz konusu olan Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) değil midir?

          Mekke’de sütannelik geleneği hakimdi. Köylerden kadınlar gelir Mekke’de yeni doğmuş çocukları alarak emzirirdi. Genelde bu çocukları seçerken babalarının varlıklı zengin olmasına bakarlardı. Sütanne olacak kadınlar, yılda iki defa Mekke’ye gelirler, küçük çocukları alarak yurtlarına götürürlerdi. Peygamberimizin dünyaya teşrif etmesinden hemen sonra, Benî Sâd kabilesine mensup kadınlar, beyleri ile birlikte Mekke’ye geldiler. Bunlardan biri de Hazret-i Halime’ydi.
          Halime hatun şöyle anlatır:
“İçinde bulunduğumuz kuraklık ve kıtlık senesinde, hiçbir şeyimiz kalmamıştı. Ben kır bir merkebe binmiştim. Yanımızda da yaşlı bir devemiz bulunuyordu. Bu devemiz, bize bir damla bile süt vermiyordu. Biz Mekke’ye bir rahmet yağmuruna kavuşmayı, darlıktan kurtulmayı umarak gelmiştik. Bindiğim zayıf merkebin yürüyüşünün ağırlığı, arkadaşların canını sıkacak dereceye varmıştı. Bunun için beni beklemeyip Mekke’ye benden önce vardılar.”
           Hazret-i Halime Mekke’ye girdiğinde, kadınların hemen hepsi, emzirecek bir çocuk bulmuş, sevinç içerisinde yurtlarının yolunu tutmuşlardı bile.
           Abdülmuttalib de, sevgili torunu Peygamberimizi bir sütanneye vermeyi çok istiyordu. Fakat kadınlardan kime teklif ettiyse, “Yetimdir” diyerek almaya yanaşmadılar. Hiç kimse bu çocuk hürmetine, berekete kavuşacaklarını hayal bile edemiyorlardı. Resulullahın dedesi, çaresizlik içerisinde dolaşırken, emzirecek bir çocuk bulamamanın üzüntüsünü kalbinde hisseden Halime ile karşılaştı. Ona sordu:
– Sen hangi kabiledensin?
       Hazret-i Halime cevap verdi:
– Benî Sâd kabilesinden.
       Abdülmuttalib, ona ismini sordu. “Halime” olduğunu öğrenince, gülümsedi ve dedi ki:
– Çok güzel! Sâd ve hilm iki haslettir ki, dünyanın hayrı da, ahiretin izzet ve şerefi de bunlara bağlıdır. Ey Halime, benim yanımda yetim bir çocuk var. Diğer kadınlar, “Biz götüreceğimiz çocukların babalarından faydalanmayı umuyoruz. Yetimi alıp da ne yapacağız” diyerek onu almak istemediler. Bari sen bunu al. Belki onun yüzünden mutluluğa erersin.
        Halime, biraz ileride bulunan kocasına danışmak için müsaade isteyip, kocasının yanına gitti. Kocasına haber vererek dedi ki:
– Mekke’de bu yetim çocuktan başka emzirilecek çocuk yoktur. O çocuğu almamızı uygun görür müsün? Çünkü ben yurdumuza emzirilecek çocuk almadan, eli boş dönmeyi hoş bulmuyorum. Uygun görürsen, O yetimi alacağım.
         Kocası Hâris, onun teklifini kabul ederek dedi ki:
– Almanda bir mahzur yok. Belki Allahü teâlâ bize onun yüzünden bereket ve bolluk ihsan eder.
         Halime hatun, hiç olmazsa bir çocuk bulabilmiş olmanın sevinciyle Peygamberimizin dedesinin yanına geldi. Çocuğu almak istediğini söyledi. Abdülmuttalib buna çok sevindi. Onu Hazret-i Amine’nin yanına götürdü. Hazret-i Amine, Halime’yi, “Hoş geldin, safa geldin” diyerek karşıladı. Birlikte Resulullahın uyuduğu odaya gittiler.
         Peygamberimiz sütten daha ak bir yün kundağa sarılmıştı. Altına da yeşil bir kumaş serilmişti. Sırtüstü yatmış, mışıl mışıl uyuyor, etrafa misk gibi kokular yayıyordu.
         Hazret-i Halime, Peygamberimizi görünce, güzelliğine ve sevimliliğine hayran kaldı. Böyle bir çocuğu yanına aldığı için çok sevinçliydi. Peygamberimizi kucağına aldı. Mübarek yavru, sütannesine gülümsedi. Halime de onu öptü. Sevinçliydi. Hazret-i Amine ise, üzgündü. Yavrusu ancak birkaç gün yanında kalabilmişti. Hasretine nasıl dayanacaktı? Fakat, sevgili oğlunun sıhhatli büyümesi için, buna mecbur olduğunu düşünerek teselli buldu.
         Hazret-i Amine, Halime hatuna dedi ki:
– Bana üç gece; “Oğlun Benî Sâd kabilesinden, Ebu Züeyb ailesi içinde emzirilecektir” denildi.
         Bunun üzerine Hazret-i Halime dedi ki:
– İşte, bu kucağımdaki çocuğun sütbabası Ebu Züeyb’dir. O benim kocam olur.
         Bunun üzerine Amine hatunun içi ferahladı. İşittiği şeyler kendisini sevindirdi.
          Hazret-i Halime, Peygamberimiz kucağında olduğu hâlde, kocasının yanına geldi. Sonra sağ memesini Peygamberimize, sol memesini de oğluna verdi. Emdiler ve uyudular. Bundan böyle Resulullah, hep sağ memeden emecek, sol memeyi hiç almayacaktı.
           Hazret-i Halime’nin önceleri sütü çok azdı. Daha önce kendi oğluna bile yetmiyor, çocuk açlıktan ağlayıp duruyordu. Şimdi her ikisinin de doyduğunu görünce sevindiler. Hemen sonra, daha önce çok az sütü olan devenin memelerinin de sütle dolduğunu görünce, sevinçleri bir kat daha arttı. Halime’nin kocası dedi ki:
– Ey Halime, bilmiş ol ki, sen mübarek ve uğurlu bir çocuk almışsın.
       Gerçekten de bundan böyle, bu aile ile birlikte Sâdoğulları kabilesi, kuraklıktan, kıtlıktan kurtulup, bolluk ve berekete kavuşacaktı.
        Bütün hazırlıklarını tamamlayan Hazret-i Halime ve kocası, biraz sonra yola çıktılar. Bu arada binek hayvanlarında büyük bir değişikliğin olduğunu gördüler. Gelirken çok gerilerde kalan merkep, sonradan çıktığı hâlde, kafilenin bütün hayvanlarını geride bırakıyordu. Diğer kadınlar bunu görünce, şaşırıp kaldılar ve dediler ki:
– Ey Halime, başına rahmet yağsın! Yoksa bu merkep, gelirken bindiğin hayvan değil mi? Dur da bizi bekle!
         Yorucu bir yolculuktan sonra, kafile yurtlarına vardı.O yıl Sâdoğulları yurdunda büyük bir kuraklık hâkimdi. Hayvanların yayılıp karınlarını doyurabilecekleri hiçbir otlak yoktu. Bu yüzden, koyunlar sabahleyin ayrıldıkları gibi, akşamleyin aç olarak eve dönüyorlardı. Hayvanlar iyice cılızlaşmışlardı. Fakat Hazret-i Halime bolluk ve berekete mazhar olmuştu. Diğerlerinden farklı olarak koyunları da akşamleyin eve karınları doymuş; memeleri sütle dolmuş bir şekilde dönüyordu.
       Bu durum kabile halkının da dikkatini çekmişti. Çobanlarına çıkışıyorlardı:
– Yazıklar olsun size! Siz de bizim koyunlarımızı Halime’nin çobanının koyunlarını otlattığı yerde otlatsanıza!
       Halime ve kocası, bu bolluk ve iyiliğe, yetim diye kimsenin almaya yanaşmadığı çocuk yüzünden kavuştuklarını biliyor, şükrediyorlardı.

Şemsettin ÖZKAN

10.10.2023 KONYA

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

4-dinimizislam.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.