(Toplumsal İlişkiler 1771)
لَهُ مُعَقِّبَاتٌ مِنْ بَيْنِ يَدَيْهِ وَمِنْ خَلْفِهٖ يَحْفَظُونَهُ مِنْ اَمْرِ اللّٰهِؕ اِنَّ اللّٰهَ لَا يُغَيِّرُ مَا بِقَوْمٍ حَتّٰى يُغَيِّرُوا مَا بِاَنْفُسِهِمْ وَاِذَٓا اَرَادَ اللّٰهُ بِقَوْمٍ سُٓوءاً فَلَا مَرَدَّ لَهُ وَمَا لَهُمْ مِنْ دُونِهٖ مِنْ وَالٍ
“İnsanın önünde ve arkasında, Allah’ın var ettiği ve koruduğu düzenin gereği olarak kendisini koruyan kanunlar, korumalar ve davranışlarını zapta geçirmek için nöbet tutan melekler vardır. Bir millet, sahip olduğu ilahî-insanî değerleri, benliğini, kendilerindeki yüksek hasletleri değiştirmedikçe, Allah o milletin elinde olan nimetleri değiştirmez, sosyal, siyasî ve ekonomik düzenlerini bozmaz. Allah toplumların başına hak ettikleri bir felâket getirmek, onları cezalandırmak istediği zaman da, artık bu felâketin, bu cezanın geri çevrilme imkânı yoktur. Onların Allah’ın dışında, kulları durumundakilerden velileri, koruyucuları, yardım edenleri de bulunmaz.” (Rad/11)
Bireylerin, şehirlerin nasıl ruhu varsa toplumların da ruhu vardır. Canlı bir organizma gibi daima aktiftir. Bu yüzden özgürlükler en güzel özgür toplumlara yaraşır.
Noam Chomsky (Amerikalı dilbilimci, filozof, bilişsel bilimci, tarihçi, sosyal eleştirmen ve politik aktivist 1928-Pensilvanya) der ki; “bir toplum ne kadar özgür olursa, güç kullanmak o kadar zorlaşır.” Hür ve bağımsız bir toplum daha iyi düşünebildiği, akıl melekelerini daha iyi çalıştırdığı için hem kalkınmış, hem de ruhen ve fiziken güçlenmiştir. Böyle bir topluma provakasyonlar sökmez. Aldatamazsınız, sömürge haline hiç getiremezsiniz. Çünkü yaş tahtaya basmazlar da ondan. Koyun gibi güdülmezler. Sorgularlar her şeyi.
Toplum köleleştirilince, topluma sürü psikoljisi hakim olur. Hür olmayan toplum, koyun sürüsüne benzer. Koyunlar asla mezbahaya gittiklerini anlayamaz. Cicero, dünyanın 2000 yıldır değişmeyen kapitalist düzenini şu şekilde eleştirir bu belki de onun idam edilmesine yol açar:
1- Fakir çalışır.
2- Zengin sömürür.
3- Asker her ikisini de korur.
4- Mükellef üçü için öder.
5- Serseri dördünün adına istirahat eder.
6- Ayyaş beşi için içer.
7- Bankacı ilk altıyı dolandırır.
8- Avukat ilk yediyi kandırarak savunur.
9- Hekim sekizini de öldürür.
10-Mezarcı dokuzunu da gömer.
11-Politikacı 10’lar sayesinde yaşar.
Cicero dürüst bir adamdır. Söyledikleri yanlış değildir. Toplumun yapısını iyi etüt etmiştir. “Roma neden yıkıldı?” sorusuna Cicero’nun cevabı: Çok ve güzel konuştuk, fakat bilgisizdik!” şeklinde olmuştur. Yani özgür olmayan toplumlara her zaman baskı uygulanması kaçınılmazdır. Üstelik neyin, ne olduğunu anlamayacak kadar da, zır cahildirler. Kitap okuma oranları çok düşüktür. Bu yüzden özgür bireylerden oluşan bir toplum olmanın önemi iyi anlaşılmalıdır.
Şemsettin ÖZKAN
02.05.2025 GÜZELYALI
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com
4-suskunduvar.com