ELLERİM ÇİÇEK KOKUYOR DİYE BENİ ÇİÇEK KOPARMAKLA SUÇLADILAR FAKAT HİÇ KİMSE ÇİÇEK DİKMİŞ OLABİLECEĞİMİ DÜŞÜNMEDİ

(Toplumsal İlişkiler 1472)

يَٓا اَيُّهَا الَّذٖينَ اٰمَنُوا كُونُوا قَوَّامٖينَ بِالْقِسْطِ شُهَدَٓاءَ لِلّٰهِ وَلَوْ عَلٰٓى اَنْفُسِكُمْ اَوِ الْوَالِدَيْنِ وَالْاَقْرَبٖينَۚ اِنْ يَكُنْ غَنِياًّ اَوْ فَقٖيراً فَاللّٰهُ اَوْلٰى بِهِمَا فَلَا تَتَّبِعُوا الْهَوٰٓى اَنْ تَعْدِلُواۚ وَاِنْ تَلْـوُٓ۫ا اَوْ تُعْرِضُوا فَاِنَّ اللّٰهَ كَانَ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبٖيراً 
“Ey iman edenler! Kendinizin veya anne babanızın ve akrabanızın aleyhine bile olsa adaleti ayakta tutun, Allah için şahitlik eden kimseler olun. (İnsanlar) zengin olsunlar, yoksul olsunlar Allah onlara sizden daha yakındır. Öyleyse siz hislerinize uyup adaletten ayrılmayın. Eğer adaletten sapar veya üzerinize düşeni yapmaktan geri durursanız bilin ki Allah yaptığınız her şeyden haberdardır.” (Nisa/135)

Önyargı ne kötü bir davranış biçimi değil mi dostlar? Doğru ve yanlışın karışmasıdır bir bakıma. Burada meseleleri ve şahısları kendimize göre yontmamızın çok büyük rolü var. 

             Önyargı nedir öyleyse? Önyargı, bir kişi ya da olaya ilişkin yeterli bir bilgi edinmeden, önceden, peşin bir karara varmış olma durumudur.

             Yine kime ait olduğunu tesbit edemediğim, bir sosyal medya paylaşımında; “ellerim çiçek kokuyor diye, beni çiçek koparmakla suçladılar. Fakat hiç kimse, çiçek dikmiş olabileceğimi düşünmedi” denmesi, insanın her şeye olumsuz yönden bakışına, çok güzel bir örnektir.

            Önyargı sinsi bir adaletsizlik biçimidir. Doğru söze can kurban. Atomu parçalayan insan, maalesef önyargılarını, hiçbir zaman parçalayamamıştır. Şeytan da zaten önyargılarda gizli.

            Adamın adı çıkacağına canı çıksın, dereyi görmeden paçayı sıvama gibi atasözlerimiz hep önyargıyı çağrıştırır bize. Önyargıyla hareket edilmemesi gerektiğinin anlatımıdır kısaca.  

            Önyargı, sanki hayata kirli bir camdan bakıp, her şeyi kirli  bilmek gibi bir şeydir. Bütün sıkıntıların başı da, önyargılı bir bakış açışıyla bakmaktır.

            Önyargılı bakmak, adil olmanın önünde de en büyük engeldir. Çok tehlikeli oluşu sinsiliğinden gelmektedir. Bu yüzden bilmeden, anlamadan, araştırmadan, size gelen tüm haberlerin doğruluğunu teyit etmeden, sakın, siz siz olun, karar vermeyin. 

Şemsettin ÖZKAN

07.07.2024 KONYA

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

4-suskunduvar.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.