RUHUNUN DİĞER YARISIYLA TANIŞTIĞINDA BAŞKALARIYLA NEDEN YÜRÜYEMEDİĞİNİ ANLAYACAKSIN

(Toplumsal İlişkiler 1425)

وَمَٓا اُبَرِّئُ نَفْسٖيۚ اِنَّ النَّفْسَ لَاَمَّارَةٌ بِالسُّٓوءِ اِلَّا مَا رَحِمَ رَبّٖيَؕ اِنَّ رَبّٖي غَفُورٌ رَحٖيمٌ
“Gerçi ben, bu sözlerle kendimi temize çıkarıyor değilim. Eğer günahlardan uzak durabildiysem, bu ancak Rabb’imin lütuf ve inâyeti sayesinde olmuştur.Rabb’imin yardımı olmasaydı, şeytanın ayartmaları karşısında kim günaha düşmekten kurtulabilirdi? Çünkü arzu ve ihtirâslar, insanı dâima kötülüğe çağırır; ancak Rabb’imin rahmet edip esirgemesi hâriç. Bununla beraber, arzu ve heveslerine yenik düşerek günah işleyenler ümitsizliğe kapılmasınlar, tövbe edip Rabb’imin merhametine sığınsınlar. Şüphesiz Rabb’im çok bağışlayıcı, çok merhametlidir.” (Yusuf/53)

Tolstoy’un; “ruhunun diğer yarısıyla tanıştığında başkalarıyla neden yürüyemediğini anlayacaksın” sözü insanın içinde sadece iyi yönünün olmadığını anlatmak içindir. Zira insan aynı zamanda kötülüğe de meyyaldir.

            Üstad Necip Fazıl Sakarya Türküsü şiirinde;

Her şey akar, su, tarih, yıldız, insan ve fikir;

Oluklar çift; birinden nur akar; birinden kir. Dizeleriyle insanın içinde var olan kötü tarafa vurgu yapar. Diğer insanlarla birlikte yürüyememek demek, insanın nefs-i emmaresi (kötülüğü emreden nefsi) devreye girmesidir.

            İyilik, kalbinin huzur bulduğu ve içine sinen; kötülük ise insanlar ona onay verseler bile, gönlünü huzursuz eden ve içinde bir şüphe bırakan belirti olduğuna göre, iki kötü bir iyi eder mi? Etmez. İyi de kötü etmez. Çünkü melek de, şeytan da insana bir şeyler fısıldar. Biri iyiliği, diğeri ise kötülüğü fısıldar. Bu iki varlığın, insana bir şeyler fısıldaması neticesinde insan, özgür iradesiyle iyiyi, ya da kötüyü seçer. Bu yüzden de sorumlu olur.

            Bir de iyiliği düşünenlerin, kötülüğü düşünenlerin yanında neden yürümediklerini, ya da bunun mümkün olmadığını anlamaya çalışalım. Fussilet suresi 34. ayetinde;  “İyilikle kötülük, devletle anarşi, birbirine denk olamaz. Kötülüğü, anarşiyi, en güzel metodu kullanarak, işleyen müesseseler kurarak, hukuk kurallarını işleterek, fazileti, sevabı en yüksek hükümlere öncelik vererek ortadan kaldır. O zaman seninle aranda düşmanlık olan kişinin, sanki samimi bir dost gibi davrandığını görürsün” buyrulması, bu durumu çok güzel anlatmıyor mu?

Şemsettin ÖZKAN

21.05.2024 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.