NE KADAR AZ BİLİRSEN O KADAR İYİ UYURSUN

(Toplumsal İlişkiler 1403)

اَللّٰهُ يَتَوَفَّى الْاَنْفُسَ حٖينَ مَوْتِهَا وَالَّتٖي لَمْ تَمُتْ فٖي مَنَامِهَاۚ فَيُمْسِكُ الَّتٖي قَضٰى عَلَيْهَا الْمَوْتَ وَيُرْسِلُ الْاُخْرٰٓى اِلٰٓى اَجَلٍ مُسَمًّىؕ اِنَّ فٖي ذٰلِكَ لَاٰيَاتٍ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ
“Allah, insanların ölümleri anında ruhlarını alarak ölümlerini gerçekleştirir. Ölmeyenin de uykularında ruhlarını alarak ölü gibi uyutur. Uykuları sırasında ölümlerine hükmettiği ruhları kudret elinde tutar, diğerlerini de belirli vâdeye kadar serbest bırakır. Gelişmeye devam eden, tefekkür-düşünme ağına sahip, faydalı sonuçlar elde edebilen toplumlar için, bunda Allah’ın sınırsız kudretini, kurduğu düzeni, yüce hikmetini gösteren âyetler, deliller var.” (Zümer/42)

Bilmek ve uyuyamakla, bilmemek ve uyumak arasında doğrudan bir ilişki vardır. Her şeyi bilmek, her zaman iyi midir? Her şeyin farkında olanlar, acı gerçekleri bildikleri için olsa gerek, daha çok ızdırap duyanlardır. Dolayısıyla uykuları her daim kaçanlardır.

            Maksim Gorki; “ne kadar az bilirsen, o kadar iyi uyursun” derken, bu gerçeği bize en çarpıcı bir şekilde ifade eder. Herşeyi bilmeyenlerin daha mutlu olduğu anlamına da gelir bu anlatım. 

            Az bilenlerin iyi uyumasının izahını ise Jean Paul Sartre yapar; “uyursan gece biter, uyuyamazsan sen.” Uyuyamayan çok düşüncelidir her şeyi bilmesinden ötürü. Sabaha kadar için için kendini yer bitirir. Daha az şeyden haberi olan derin uykulara dalıp çoktan geceyi bitirip sabahı etmiştir.

           Meseleye son noktayı Sigmund Freud koyar; “çok uyumak kaçmaktır, uyuyamamak ise yakalanmaktır.”

Şemsettin ÖZKAN

29.04.2024 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir