ACILIKTAN EKŞİLİKTEN TATLILIĞA GİT DE TATLILAŞ NİTEKİM BİNLERCE MEYVA BU ÇEŞİT YOLCULUKLA TATLILAŞTI

(Toplumsal İlişkiler 1335)

وَهُوَ الَّـذٖٓي اَنْزَلَ مِنَ السَّمَٓاءِ مَٓاءًۚ فَاَخْرَجْنَا بِهٖ نَبَاتَ كُلِّ شَيْءٍ فَاَخْرَجْنَا مِنْهُ خَضِراً نُخْرِجُ مِنْهُ حَباًّ مُتَرَاكِباًۚ وَمِنَ النَّخْلِ مِنْ طَلْعِهَا قِنْوَانٌ دَانِيَةٌ وَجَنَّاتٍ مِنْ اَعْنَابٍ وَالزَّيْتُونَ وَالرُّمَّانَ مُشْتَبِهاً وَغَيْرَ مُتَشَابِهٍؕ اُنْظُـرُٓوا اِلٰى ثَمَرِهٖٓ اِذَٓا اَثْمَرَ وَيَنْعِهٖؕ اِنَّ فٖي ذٰلِكُمْ لَاٰيَاتٍ لِقَوْمٍ يُؤْمِنُونَ
“O, gökten su (yağmur) indirendir. Bununla her şeyin bitkisini canlandırdık, ondan bir yeşillik çıkardık, ondan da birbiri üstüne bindirilmiş taneler (meyveler, sebzeler) türetiyoruz. Ve hurma ağacının tomurcuğundan da yere sarkmış salkımlar, birbirine benzeyen ve benzemeyen üzümlerden, zeytinden ve nardan (ve binbir çeşit meyvelerden) bahçeler (oluşturuveriyoruz. Bütün bunların) meyvesine, ürün verdiğinde ve olgunluğa eriştiğinde (dikkatle ve ibretle) bir bakıverin. Şüphesiz inanacak bir topluluk için bütün bunlarda gerçekten ayetler ve ibretler vardır.” (Enam/99)

         Kemale ermek, bir başka ifadeyle olgunlaşmak, çok önemli bir kavramdır.“Olgunlaşmak hiçbir şeye şaşırmamaktır” diyerek tanımlar olgunlaşmayı, Dostoyevski. 

         Olgunlaşma; öğrenme yaşantılarından bağımsız, biyolojik olarak kalıtım tarafından kontrol edilen değişmedir. Gelişim sürecinin önemli bir kavramıdır. Olgunlaşma, öğrenmenin ön koşuludur. Olgunlaşmanın, yaş, zeka ve sinir sisteminin koordinasyonu olmak üzere üç temel alt kavramı vardır.

              Yaşlanmanın kaçınılmaz olduğunu söyleyen La Edri, olgunlaşmanın ise tercihe bağlı olduğunu söyler. Olgunluk yaşla ilgili değil, yaşadıklarınla alakalıdır. Nice insanlar yüz yaşına da gelse kemale ermezler. 

         Hz. Mevlana; “acılıktan, ekşilikten, tatlılığa git de, tatlılaş. Nitekim binlerce meyva bu çeşit yolculukla tatlılaştı” derken, insanın olgunlaşması gerektiğini doğadaki değişimle anlatır.

         Doğan Cüceloğlu’na göre olgun insan, onun öfkesini ne kadar iyi yönetebilmesinden anlaşılır. Olgun insan hiç kızmayan adam değil, öfkesini yönetebilen insandır.  

Şemsettin ÖZKAN

21.02.2024 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.