(Toplumsal İlişkiler 1128)
اَفَحُكْمَ الْجَاهِلِيَّةِ يَبْغُونَؕ وَمَنْ اَحْسَنُ مِنَ اللّٰهِ حُكْماً لِقَوْمٍ يُوقِنُونَࣖ
“Yoksa onlar, İslâm öncesi câhiliye döneminin, hak hukuk tanımayan kanun ve hükümlerini mi hayata egemen kılmak
istiyorlar? Allah’ın yegane rab ve tek ilah olduğu gerçeğinin yok sayıldığı sadece O’na kul köle olma imkanlarının yok edildiği, vahyin hayata hakimiyet hakkının kaldırıldığı bir hayat tarzı mı istiyorlar? Hâlbuki, yürekten inanan bir toplum için, Allah’tan daha iyi kim hüküm verebilir?” (Maide/50)
Şu cahillik ne kötüdür? Yaşadıklarını zannederler, lakin ölüdür onlar. Musiki ile uzaktan yakından ilgisi olmayanlar da aynı kaderi paylaşırlar, ama onlarda ölü olduklarının farkında değillerdir. Bir de hoşgörü sahibi olamamışlar böyledir.
Pablo Neruda şiirlerinin bir yerinde; “yavaş yavaş ölürler okumayanlar, müzik dinlemeyenler ve vicdanlarında hoşgörü barındırmayanlar ” derken bu dramı anlatır aslında.
Okumamak deyince ister kitap okumasın, isterse kainatı okumasın farketmez cahildir, zulüm denizinde cahilane boğulmayla boğuşan bir kürek mahkumundan farksızdır. Ama esas cahiller diplomalı olanlarıdır. Allah’ın hükmünü tanımaz, hak hukuk tanımaz, kadına şiddet uygular, ezer, zulüm yapar. Bunlar en kötü olanlarıdır. Etik, estetik düşünceden, sanattan yoksundurlar, musikinin derininde yatan anlamları kavramada güçlük yaşarlar ve ruhlarının yağlanması gereken yağlarını da inceltmezler. Haybeye yaşarlar işte. Empati yapmazlar, Karşı tarafa hoşgörüsüzdürler. Asaletmeap soyluluktan binasiptirler. Kendilerinden başka kimseyi düşünmezler. Bunlar insanlık müzesinin aslında yaşar gözüken birer mumyalanmış ölüleridir, başka bir şey değil.
Şemsettin ÖZKAN
29.07.2023 GÜZELYALI
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com