İNSANLARLA İLİŞKİN ATEŞLE İLİŞKİN GİBİ OLSUN ÇOK UZAKLAŞMA DONARSIN ÇOK YAKLAŞMA YANARSIN

(Toplumsal İlişkiler 1126)

وَاِنْ طَٓائِفَتَانِ مِنَ الْمُؤْمِنٖينَ اقْتَتَلُوا فَاَصْلِحُوا بَيْنَهُمَاۚ فَاِنْ بَغَتْ اِحْدٰيهُمَا عَلَى الْاُخْرٰى فَقَاتِلُوا الَّتٖي تَبْغٖي حَتّٰى تَفٖٓيءَ اِلٰٓى اَمْرِ اللّٰهِۚ فَاِنْ فَٓاءَتْ فَاَصْلِحُوا بَيْنَهُمَا بِالْعَدْلِ وَاَقْسِطُواؕ اِنَّ اللّٰهَ يُحِبُّ الْمُقْسِطٖينَ
“Eğer mü’minlerden iki grup öldüresiye birbirlerine girerlerse, aralarında sulh ve sükûn temin edin, aralarını, din ve dünya işlerini, sosyal ilişkilerini düzeltin, geliştirin. Şâyet biri diğerine saldırmaya, haksızlığa devam ederse, Allah’ın koyduğu düzenin kurallarına dönünceye kadar, saldıran tarafla savaşın. Eğer Allah’ın emrine dönerse, aralarında adâletle sulhu sağlayın. Ekonomik hakların ve sorumlulukların taksiminde de âdil davranın. Allah adâleti yerine getirerek düzen sağlayanları sever.” (Hucurat/9)

İnsan sosyal bir varlıktır. Şüphesiz insanın insanla ilişkisi kaçınılmazdır. Bu ilişkilerde bir usül ve adap olmalıdır.  

         Sadi Şirazi; “insanlarla ilişkin ateşle ilişkin gibi olsun çok uzaklaşma donarsın çok yaklaşma yanarsın” derken insani münasebetlerde bize bir rota çiziyor.

         İnsanlardan uzaklaşırsan asosyal içine kapanık bir karakter olup çıkarsın. Bu insanın toplumsal bir varlık oluşuna en büyük darbedir. İnsan sosyalleşerek insan olur ancak. Bilgi, kültür, sohbet, iletişim, konuşma, yardımlaşma, dayanışma vb. Etkinlikleri biz ancak insanlar arasına karışarak yapabiliriz. Bu yüzden insanlardan çok uzaklaşırsak kendimizi nötr konumuna kilitlemiş oluruz.

        Peki insanlara çok yaklaşırsak ne olur? Her türlü etkileşime hazır olmalıyız artık. Negatif pozitif bütün durumlar bizi bekliyor o zamanda. İyi insanlarla karşılaşmazsanız sizin ateşe yakın oluşunuz size zarar verecektir. Çok dikkatli olmanız lazım. Kötü etkileşimler sizi ateşe çekebilir. Ateşin yanıcı etkisi sizde onulmaz yaralar açabilir.

        Bu yüzden Cahit Zarifoğlu’nun dediği gibi; “geceyi boşverin. Hepinize iyi insanlar diliyorum.” Bir Müslüman olarak insanın insanla ilişkilerini dizayn eden Kur’an ayetlerini hararetle okuyup hayatınıza ona göre nizam vermenizi hararetle tavsiye ederim. Zira Müslümanlık ince insanlık, dervişlikse ince Müslüman olmaktır.

Şemsettin ÖZKAN

27.07.2023 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.