EDEBİN EN ÖNEMLİ ÖLÇÜSÜ BAŞKASININ SENDEN RAHATSIZ OLMAMASIDIR

(Toplumsal İlişkiler 958)

يَٓا اَيُّهَا الَّذٖينَ اٰمَنُوا لَا تَتَّبِعُوا خُطُوَاتِ الشَّيْطَانِؕ وَمَنْ يَتَّبِـعْ خُطُوَاتِ الشَّيْطَانِ فَاِنَّهُ يَأْمُرُ بِالْفَحْشَٓاءِ وَالْمُنْكَرِؕ وَلَوْلَا فَضْلُ اللّٰهِ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَتُهُ مَا زَكٰى مِنْكُمْ مِنْ اَحَدٍ اَبَداًۙ وَلٰكِنَّ اللّٰهَ يُزَكّٖي مَنْ يَشَٓاءُؕ وَاللّٰهُ سَمٖيعٌ عَلٖيمٌ
Ey iman edenler! Şeytanın adımlarına uymayın. Kim şeytana ayak uydurursa bilsin ki, o edepsizliği ve kötülüğü emreder. Allah’ın lutfu ve rahmeti sizinle olmasaydı içinizden hiçbir kimse günahtan asla arınamazdı, fakat Allah dilediğini arındırır; Allah her şeyi işitmekte ve bilmektedir.” (Nur/21)

Biliyor musunuz değerli dostlar, en çok hoşuma giden hüsnü hat yazısı “EDEB YA HU” diye duvarları süsleyen o muhteşem yazıdır. Bilmiyorum neden bu kadar çok ilgi duyuyorum o yazıya?

Şems-i Tebrizi’nin; “edep aklın tercümanıdır. İnsan edebi kadar akıllı, aklı kadar şerefli, şerefi kadar da kıymetlidir” sözünde geçen edep eğitimin, insan olmanın temel taşıdır. Çünkü edepsiz, ahlaka yer vermeyen eğitim, boş bir çabadan ve gayretten öteye gidemez. Edep, talim ve terbiye eğitimi tarif eden üç saçayağıdır.

Eğitim ilim demektir, akıl demektir aynı zamanda. Aklı açıklayan, onun anlaşılmasını sağlayan da edeptir. Edep;

toplumda oluşan töreye uygun davranma, iyi ahlak, utanma, çekinme, sıkılma duygusu ve incelik gösterme gibi anlamlara gelir. Hasılı edep aklın tercümanıdır.

Hz. Mevlana; “edebin en önemli ölçüsü başkasının senden rahatsız olmamasıdır” sözüyle en basit anlamıyla edebin nasıl olması gerektiğini anlatır bize; “başkaları bizden rahatsız olmayacak” işte.

Şemsettin ÖZKAN

08.02.2023 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.