GÜLLER LEYLA’NIN UYKUSUNDA OLGUNLAŞIR LEYLA’NIN DÜŞLERİNDEN RENK ALIR KUŞLAR

(Toplumsal İlişkiler 921)

وَمِنْ اٰيَاتِهٖٓ اَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِنْ اَنْفُسِكُمْ اَزْوَاجاً لِتَسْكُـنُٓوا اِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُمْ مَوَدَّةً وَرَحْمَةًؕ اِنَّ فٖي ذٰلِكَ لَاٰيَاتٍ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ
Kendilerinde sükûnet bulup, huzura eresiniz diye, kendi cinsinizden eşler yaratıp, aranızda sevgi, aşk ve merhamet peydah etmesi de, O’nun varlığının, kudretinin ve yeniden diriltmesinin delillerindendir. Bunlarda gelişmeye devam eden, tefekkür-düşünme ağına sahip, faydalı sonuçlar elde edebilen toplumlar için, Allah’ın kudretini, kurduğu düzeni gösteren deliller, birçok dinî ve sosyal konunun çözümüne işaretler vardır.” (Rum/21)

Başlığını attığımız; “güller Leyla’nın uykusunda olgunlaşırlar/ Leyla’nın düşlerinden renk alır kuşlar” dizeleri üstad Sezai Karakoç’a ait. Üstad kadının yatakta bir fahişe, salonda aristokrat gibi algılandığı, kucaktan kucağa gezen üstün olduğu anlatıla anlatıla bitirilemeyen, lakin mutlu olamadığı zamanlarda, kadını kutsal bir varlık, melek, evinin hatunu ve çocuğuyla bir anne olarak algılar şiirlerinde.

Yaşadığı dönemde kadına aşk diye algılanan tutku, şehvet, bedensel zevk ve hazlar, üstadın şiirlerinde semavidir ve metafizik bir boyutu vardır. Mutasavvıfların kadın ve erkek birlikteliği için; “cimada Tevhid sırrı vardır” sözü üstadın aşk anlayışına da bir yansımasıdır diyebiliriz. Konuyu üstadın şiirinden kısa bir alıntıyla noktalayalım:

Dublörüme bir naziredir. Çölden geçmek Leylâ’ya ermek içindir Kuşlar öttü Leylâ için
Güller açtı Leylâ’dan ötürü
Uyku bir bahara döndü
Leylâ ayla yıldızların
Arasında paylaşıldı
Ortasında kapışıldı
Sussun bütün dünya şehir
Leylâ derin bir uykuda Güller Leylâ’nın uykusunda olgunlaşırlar
Leylâ’nın uykusundan renk alır kuşlar.

Şemsettin ÖZKAN

02.01.2023 DOĞANŞEHİR

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

4-edebifikir.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir