(Toplumsal İlişkiler 874)
اِنّٖي تَوَكَّلْتُ عَلَى اللّٰهِ رَبّٖي وَرَبِّكُمْؕ مَا مِنْ دَٓابَّةٍ اِلَّا هُوَ اٰخِذٌ بِنَاصِيَتِهَاؕ اِنَّ رَبّٖي عَلٰى صِرَاطٍ مُسْتَقٖيمٍ
“Hiç kimseden korkum yok! Çünkü ben, benim de Rabb’im, sizin de Rabb’iniz olan Allah’a dayandım. Kâinâtta Allah bütün varlıkları alnından tutar ve emrine boyun eğdirir. Hepsinin kaderini tayin Allah’ın elindedir. Her şey, her an O’nun koruma, gözetim ve denetimi altındadır. Elbette Rabb’im, dosdoğru bir yoldadır.
Yaptığı her iş doğru, verdiği her hüküm âdildir. Dolayısıyla, doğrulardan yana olanları ödüllendirecek, zâlimlere de hak ettikleri cezayı verecektir.” (Hud/56)
Güvendiği bir şeyin işe yaramadığının anlaşılması, güvenin sarsılması, güvendiklerinden yardım alamamak gibi anlamlara gelen “güvendiğim dağlara kar yağmak” deyiminin hikayesi şöyledir:
1812’de Fransızların, 1941’de de Almanların Moskova’ya seferleri vardır. Her iki seferde de bu ordular, bir türlü başarı sağlayamamışlar ve yenilgiye uğramışlar. Bunun en önemli sebebi de, Rusya’nın şiddetli soğuğu ve kış şartları olmuştur. Bu ordular, Rus ordularına yenilmiştir. Fransız ordularının komutanı Napolyon, yenilgi sonrası Fransa’ya dönüşünde rivayet odur ki, hakkında şöyle söylenmiş:
Güvendiği dağlara kar yağdı.
Güvenme kimseye Allah’a güven,
Güvendiğin dağlar bir gün kar olur.
Seni senden başka hiç olmaz seven,
Senin gönlün sana bahtiyar olur.
Hz. Mevlana’nın; “güvendiğin dağlara kar yağdığında dağ ile karı baş başa bırak ve yoluna devam et!” sözü, aslında bir Müslüman’ın asla umutsuz olmamasını, Allah’a tevekkül edip sadece O’na dayanmasını, herkesten darbe yese bile, yola devam etmek için, Allah’a tevekkül etmeyi(her türlü tedbiri aldıktan sonra gerisini Allah’a havale etmeyi) unutmaması gerektiğini anlatır.
Şemsettin ÖZKAN
16.11.2022 GÜZELYALI
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com
4-egitimsistem.com