(Toplumsal İlişkiler 755)
وَيَا قَوْمِ اَوْفُوا الْمِكْيَالَ وَالْمٖيزَانَ بِالْقِسْطِ وَلَا تَبْخَسُوا النَّاسَ اَشْيَٓاءَهُمْ وَلَا تَعْثَوْا فِي الْاَرْضِ مُفْسِدٖينَ
“O hâlde, ey halkım! Bu azâba uğramamak için, gerek hukuk, gerek siyaset ve gerekse ticâret alanında ölçüyü ve tartıyı adaletle, eksiksiz olarak yerine getirin ve sakın insanları haklarından mahrum bırakmayın! Bütün bunların, toplumun dengesini bozup yozlaşmalara yol açacağını bile bile, fesadı yaygınlaştırıp yeryüzündebozgunculuk çıkarmayın!” (Hud/85)
Son günlerde en çok duyduğumuz kavram belki de hayat pahalılığı veya enflasyon dediğimiz alım gücümüzü düşüren pek hoşumuza gitmeyen canavara benzetilen o kavramdır belki de. Ama onunla ne hikmetse sık sık karşılaşırız ve dert yanarız sürekli.
Victor Hugo; “ucuz olan ne kaldı ki? Her şey ateş pahası. Ucuz olan tek şey dünyanın kahrı. Dünyanın kahrını çekmek bedava” derken bu belanın yeni bir şey olmadığını ortaya kor gibidir. 1802-1885 yıllarında Paris’te yaşayan Fransızların ünlü edebiyatçısı pahalılıktan şikayet eder.
Muhtemelen talep ya da maliyet enflasyonuna maruz kalan ekonomilerine eleştiri getirir. Düşünebiliyor musunuz cebinizde 100 lira var görünüşte. Ancak enflasyon%80 olmuş diyelim. Aslında sizin cebinizde 100 değil reel olarak 20 lira var. Alım gücünüz düşmüş. Ama maliyet enflasyonu tavan yapmış.
Tabi ki bu bela öyle yeni bir şey değil. Yukarıda geçen ayettte de Şuayb Peygamberin Medyen halkına seslenişi ve ölçü tartıda hile yapıp aldatmaları, dolayısıyla gümüş akça, altın paraların değerlerini eksik yapmalarına değinilerek hayat pahalılığını körüklemeleri eleştirilmektedir.
Şemsettin ÖZKAN
20.07.2022 GÜZELYALI
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com